avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... despagubiri in caz de deces in accident de masina
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

despagubiri in caz de deces in accident de masina

buna.am si eu niste nelamuriri(foarte multe),viitorul meu sot a fost ucis intr0un accident de masina in decembrie 2008,la rupea gara.avem un copil impreuna de q an si 9 luni acum,copilul purtandu-i numele.Noi am fost impreuna aproape 13 ani.Ce trebuie eu acuma sa fac?am citit ceva despre despagubiri de pana la 1.000.000 euro.Eu am vreun drept sa cer despagubiri in numele meu?Mama lui are vreun drept sa ceara despagubiri?Sau numai copilul?Va rog ajutati-ma.Sunt total pe dinafara cu toate chestiile astea.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 12:09, 15 August 2009
mama are voie sa ceara si daune si un venit lunar pt. nepotzel- copilul defunctului.
sa va ganditi la maxim 20.ooo euro nici atat cred...
Este aberanta valoarea despagubirilor de 1.000.000 euro pentru un astfel de caz, dar exista posibilitatea obtinerii unei sume mai mici, aceasta putand sa fie obtinuta de catre mama defunctului (viitorului dvs. sot) dar si de dumneavoastra daca faceti dovada ca la acea data erati cu defunctul cu care aveti un copil minor (Dvs. fiind in momentul de fata singurul tutore al minorului).
Sigur ca dvs. va puteti constitui parte civila in nume propriu solicitand despagubiri constand in daune morale ( faceti dovada concubinajului ) si daune materiale daca ati efectuat personal cheltuieli cu inmormantarea si pomenirile la zi , si deasemenea va puteti constitui parte civile in numele si pentru minorul nascut din concubinaj al carui atat este defunctul , conform actului de stare civila al copilului .Pentru minor puteti solicita despagubiri civile constand in plata unei rente lunare in favoarea minorului( pana la implinirea varstei de 18 ani si daca se afala in continuarea studiilor pana la varsta de 26 de ani cel mult) , constand ( asa dicteaza practica judiciara ) in 25% din veniturile pe care le realiza tatal sau defunct , precum si daune morale .Va constituiti parte civila impotriva inculpatului precum cerand obligarea acestuia in solidar cu asiguratorul masinii inculpatului iar daca inculpatul conducea un autoturism proprietatea unei societati si se afla in exercitarea atributiunilor de servici si impotriva societatii angajatoare a inculpatului .Dovada cheltuielilor se face prin orice mijloc de proba , inscrisuri , martori , etc. Si parintii incuplatului se pot constitui parte civila cu sume de bani constand in daune morale si despagubiri materiale , respectiv daca au efectuat la randul lor cheltuieli cu privire la inmormantare si pomenirile anterioare in aceleasi conditii ca si dvs. Prezenta unui avocat este absolut necesara intrucat va stii cum sa va formuleze cererea de constituire de parte civila precum si administrarea tutror probatoriilor . Un aspect important in admiterea in integralitate a cerrii de constituire de parte civila il constituie si vinovatia exclusiva a inculpatului , intrucat sunt situatii in care culpa este comuna si atunci sumele de bani solicitate cu titlu de despagubiri sunt diminuate in raport de procentul de culpa al partilor .Va urez succes .
Ne pare rau pentru pierderea suferita! Nu ati mentionat nimic despre imprejurarile accidentului de masina - cine este vinovat? defunctul putea sa provoace din vina sa accidentul. In cazul in care exista alti vinovati de producerea accidentului, va puteti indrepta impotriva acestora in cadrul procesului penal, constituindu-va parte civila atat in nume propriu cat si in reprezentarea copilului dvs. - aveti mai sus detalii cu privire la acest aspect.
Ioana-Iulica a scris:
Este aberanta valoarea despagubirilor de 1.000.000 euro pentru un astfel de caz


Nu este nimic "aberant". Ordinul CSA nr. 20/2008 stabileste ca pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire a fost stabilita, pentru 2009, la un nivel de cel putin 1,5 milioane euro. Pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, norma prevede o limita de despagubire, pentru anul 2009, la un nivel de cel putin 300.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.

Persoana prejudiciata poate cere oricat considera just sub aceasta limita, in toate cazurile suma efectiva fiind la aprecierea instantei. Din pacate, in tara exista o practica foarte variata a instantelor in aceasta materie, asa incat conteaza si unde se judeca cererea. E posibil ca intr-un judet sa obtii pentru acelasi incident de 10 ori mai mult ca in alta parte...
Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Despagubiri asigurari niky81 niky81 hotararea curti de apel suna cam asa \"Admite recursurile declarate de inculpat , firma de asigurari, partile civile, obliga inculpatul la plata ... (vezi toată discuția)
Decedat in urma unui accident rutier sfinx11 sfinx11 in urma unui accident rutier a decedat nepotul meu de 22 de ani. era ca pasager. datimi Va rog un sfat : care sint pasii mei pentru a avea o despagubire de la ... (vezi toată discuția)
Accident mortal alin marius popescu alin marius popescu TATAL SI MAMA MEA AU FOST IMPLICATI INTR UN ACCCIDENT AUTO PE DATA DE 17 01 2009.TATAL A DECEDAT LA O SAPTAMANA AFLANDU SE IN COMA LA BUCURESTI.MAMA A ... (vezi toată discuția)