avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dobandirea cetateniei in Romania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dobandirea cetateniei in Romania

Buna
Ma intereseaza in ce fel se poate obtine sederea in Romania precum si cetatenia definitiva/temporara.
Prin casatorie am inteles ca doar dupa 5 ani de convietuire insa cum sa convietuiesti cu cineva care nu are drept de sedere in Ro.???

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:38, 15 Iunie 2013
Pentru inceput puteti sa va interesati la Ambasada sau Consulatul Romaniei din tara de resedinta a persoanei straine ce documente sunt necesare pentru o viza turistica pentru Romania.
Aici, in Romania, va interesati ce documente se cer, la starea civila, pentru casatoria cu un cetatean strain.
Dupa casatorie, la Biroul pentru relatii cu strainii din cadrul politiei, cereti domiciliul in Romania, iar dupa 5 ani de la casatorie, puteti cere cetatenia romana.
Detaliez putin ce a scris MonicaHanganu.

In functie de tara din care este cetateanul (din stat UE/SEE sau din afara acestui spatiu) are sau nu nevoie de viza.
Detalii aici:
[ link extern ]

Cetatenie temporara nu exista; cea ''definitiva'' o poate obtine in anumite conditii pe care le puteti citi in Legea cetateniei romane la Art. 8:
[ link extern ]

Daca doriti amanunte despre actele necesare casatoriei, informatiile necesare obtinerii permisului de sedere in Romania ca membru de familie etc. postati din nou cand va fi cazul si vi le vom oferi.
Multumesc de raspunsuri.
Speta e asa: cetatean non UE, are nevoie de viza. Dupa o sedere de mai bine de un an in Ro, s-a casatorit legal cu un cetatean roman.
Cei de la emigrari nu sunt foarte fericiti, din contra, se comporta ca si cu puscariasii. In fine, din cate am studiat cel mai bine ar fi sa se ceara drept de sedere in Ro (viza pe termen lung) motivat fiind de OUG 194/2002, art. 20 lit. d, (vi) ''reintregirea familiei'' . Mai mult, exista si un copil in familie.
Care ar fi procedura in cazul de fata si daca acest articol obliga la acordarea dreptului de sedere (drept de munca)?



Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
pop sorin, utilizator
Unde gasesc metodologia de aplicare al OUG 194/2002?
Inca nu am gasit.....:((

Alte discuții în legătură

Permis de sedere temporar azra28 azra28 Cu viza de tip C/VV, cu multiple intrari timp de 90 zile , data de Consulatul Romaniei la Istanbul, se poate aplica pentru permis de sedere temporar? E vorba ... (vezi toată discuția)
Angajare cetatean strain ContSters327883 ContSters327883 Buna ziua. Un cetatean strain (Argentina) care are Carte de rezidenta pentru membru de familie al unui cetatean al Uniunii Europene (atentie, nu e membru de ... (vezi toată discuția)
Cetatean strain in romania Gabriela007 Gabriela007 Buna ziua! In ce conditii poate un cetatean strain sa lucreze in Romania, adica ce documente ii sunt necesare? Firmele au conditii speciale pentru a angaja un ... (vezi toată discuția)