avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spatiile comerciale de la parterul blocurilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spatiile comerciale de la parterul blocurilor

Doresc sa aflu la ce cheltuieli din cadrul asociatiei de proprietari sunt obligati sa participe detinatorii de spatii comerciale de la parterul blocurilor? Fac referire la cei care au pentru incalzire centrale termice proprii si consumul de apa rece contorizat.Daca este obligatoriu ca d-lor sa apara pe listele de plata lunare si cu ce alte contributii?
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 11:12, 29 Octombrie 2013
Daca au utilitatile contorizate separat, si nu au intrare prin scara blocului, nu trebuie sa plateasca nimic la asociatia de proprietari.
Daca imobilul ,din constructie este prevazut cu spatii comerciale la parter,daca acestea detin contracte individuale pentru furnizare servicii,urmeaza a se verifica partile comune instalatii-constructii
De regula ,partea de instalatii in special scurgerea generala este comuna,astfel incat intretinerea si reparatia acestora trebuie repartizata tuturor beneficiarilor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
caragiu a scris:
..la ce cheltuieli din cadrul asociatiei de proprietari sunt obligati sa participe detinatorii de spatii comerciale de la parterul blocurilor?

Participa la toate cheltuielile comune ce se repartizeaza pe cota indiviza, cu unele exceptii. Li repartizeaza si lor, ca oricarui proprietar de apartament: cheltuielile cu reparatiile terasei, subsolului, peretilor exteriori, curatenia exterioara, reparatia instalatiilor de alimentare cu apa, caldura si canalizare..., aproape orice repartie, cu exceptia repartiilor si intretinerii lifturilor, ale scarii interioare a blocului, a instalatiei de iluminat interioare...
Li se repartizeaza cheltuielile cu indemnizatiile, salariile, impozitele aferente acestora..., cu exceptia, de exemplu, a cheltuielilor salariale ale femeii de serviciu care face curat pe scara blocului.
Li se repartizeaza si alte cheltuieli suplimentare, ca de exemplu, sume suplimentare pentru montarea firmei luminoase sau alte cheltuieli asemnanatoare, conform conventiei incheiate intre asociatia de proprietari si agentul economic ce-si desfasoara activitatea la parterul sau mezaninul blocului. Conventia este prevazuta la art. 37 din HG 1588/2007.
..este obligatoriu ca d-lor sa apara pe listele de plata lunare si cu ce alte contributii?

Da, toti proprietarii dintr-o asociatie trebuie sa apara pe lista de plata lunara. Pot sa apara pe aceeasi lista cu proprietarii de apartamente sau pe o lista separata in functie de numarul acestora. Noi avem la un bloc 12 agenti economici si-ar fi dificil sa apara pe aceeasi lista cu proprietarii de apartamente si de aceea intocmim o lista separata. Apar separat pentru ca sunt multi si pentru ca au unele cheltuieli suplimentare fata de proprietarii de apartamente iar la unele nu participa deloc. Consemnarea acestora pe aceeasi lista ar face-o prea mare de afisat si mai greu de inteles. De aceea noi le intocmim separat.
Dar suma cheltuielilor repartizate pe aceste liste trebuie sa fie egala cu suma facturilor emise de furnizori, cu suma cheltuielilor salariale...
In contabilitate trebuie sa existe corelatie intre acestea pentru a putea "inchide" luna, semestrul anul financiar...

@MonicaHanganu spune:
Daca au utilitatile contorizate separat, si nu au intrare prin scara blocului, nu trebuie sa plateasca nimic la asociatia de proprietari.

Contorizarea separat o vor plati separat, direct la furnizor daca au contract cu furnizorul. Dar, de exemplu, pot avea contorizarea apei individual ca orice apartament iar furnizorul sa factureze catre asociatie tot consumul conform apometrului de la intrarea in bloc. Asociatia achita factura furnizorului si incaseza de la agentul economic de la parter chiar daca acesta are consumul contorizat.
Daca are intrare separata si nu prin scara blocului, nu o sa plateasca energia electrica de pe casa scarii, femeia de serviciu ce face curat pe casa scarii, intretinerea liftului, o zugraveala a casei scarii..., dar va plati repartia terasei, a subsolului, a instalatiilor de alimentare si canalizare, salariile si indemnizatiile...
Asa ca cei cu spatii comerciale la parter plates la asociatii asa cum prevede legea 230/2007, HG 1588/2007 si asa cum este logic si normal.

Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2013
Adriantot, moderator
Multumesc tuturor pentru cooperare, in mod deosebit d-ului Adriantot, asa am considerat si eu ca este legal si normal.
Exista vreo lege care obliga spatiile comerciale sa isi faca curat?
Cum ii pot obliga sa faca curat?
In afara faptului ca pot sa ii bag la plata salariului femeii de srvici care oricum face curat si pe acolo ce pot face?

Stiu ca exista in unele localitati prin hotararea locala sa isi dea zapada si atat.
Altceva?
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Spatiu comercial - repartizarea cheltuielilor la asociatia de proprietari stela79 stela79 Buna ziua, daca detin spatiu comercial la parterul unui bloc de locatari, am intrare total separata de intrarea locatarilor, beneficiez doar de apa potabila ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza mihaialbert mihaialbert Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi ... (vezi toată discuția)