In cazul in care un minor cu varsta intre 15 si 16 ani doreste sa incheie un contract de munca pentru care, potrivit art.13 alin.2, are nevoie de incuviintarea parintelui ori tutorelui, iar acordul acestora nu exista deoarece nu sunt de acord cu prestarea unei activitati lucrative de catre copil, ce variante are persoana in cauza (minorul)?
Instanta de tutela are vreun rol in acest caz? Dar consiliul de familie?
Daca exista parinti si nu si-au data cordul pentru incheierea unui c.i.m., atunci nu aveti cum sa-i obligati sa-si dea acceptul ... si nimeni nu se poate substitui parintilor pentru a-si da acordul .
Lipsa acordului parinţilor atrage nulitatea absoluta a c.i.m.
De acord, este vorba de o nulitate absoluta, dar remediabila.
Dar daca incheierea cim este in interesul copilului? SI daca intre parinti exista unele neintelegeri, nu instanta va hotari?
Ori daca tutorele este de rea credinta? Nu putem apela la instanta de tutela? sau nu putem convoca consiliul de familie care are rol consultativ?
Remediabila este numai in conditiile in care parinti isi dau acordul ulterior incheierii c.i.m. ... acordul pentru încheierea contractului individual de munca de catre minorul cu varsta între 15 şi 16 ani trebuie sa provina de la ambii parinţi. În plus, acordul trebuie sa fie special, adica dat pentru încheierea unui anumit contract de munca, şi expres. Acordul parinţilor trebuie consemnat în înscrisul constatator al contractului individual de munca, parinţii semnand şi ei contractul, alaturi de copil.
Potrivit Codului Civil, actele juridice ale minorului cu capacitate de exercitiu restransa se incheie de catre acesta, cu incuviintarea parintilor sau, dupa caz, a tutorelui, iar in cazurile prevazute de lege, si cu autorizarea instantei de tutela. Incuviintarea sau autorizarea poate fi data, cel mai tarziu, in momentul incheierii actului.
Avand in vedere ca dreptul civil are calitatea de drept comun pentru dreptul muncii, nu putem considera ca in ipoteza in care tutorele este de rea credinta putem apela la instanta de tutela?
Are calitatea de drept comun doar in anumite situatii , pentru incheierea c.i.m. dreptul comun in reprezinta Codul Muncii care se va completa cu Codul Civil ...
Tutorele este una, iar parintii altceva ... nu cred ca trebuie sa fie confundate cele doua notiuni .