avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical neplatit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical neplatit

In urma unui accident rutier nu am mai avut posibilitatea sa mai pot lucra .Am inceput concediu medical in data de 01.09.20112 pina la data de 28.02.2013(180 de zileC.M) dupa care am depus dosarul pt pensie de boala.Nu am primit nici un ban in aceasta perioada de timp.Va rog sa-mi spuneti cine trebuie sa achite acsti bani pt ca patroni au spus ca ei nu pot plati CM pina ce casa de asigurari nu livreaza bani.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:55, 16 Martie 2013
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

In acest sens, depuneti o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

O alta solutie este promovarea unei actiuni in instanta impotriva angajatorului pentru a fi obligat la plata concediului medical . Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul si este scutita de plata taxelor judiciare.
Va rog sa-mi spuneti in ce consta aceasta sesizare s-au mai clar cum sa fac aceasta sesizare. As dori un exemplu.
Va multumesc.
Catre CJAS ...

Subsemnata... (adresa de domiciliu) salariata la SC... am depus la angajator urmatoarele certificate medicale...]
Ele nu mi-au fost platite nici pana azi.
Va rog sa ma ajutati, in conformitate cu prevederile legale, sa primesc drepturile ce mi se cuvin.

Data... Semnatura...
Model de Sesizare

Subsemnatul(a)*______________________________________________ identificat/ã cu buletin /carte de identitate seria_____nr.__________________________, CNP * [__]__]__]__]__]__]__]__]__]__]__]__]__], vârsta ____ani, domiciliat/ã în jud.____________________loc._________________str._______________________ nr. ___ bl._______ sc._______ et.____ ap._______ angajat/ã /fost /ã angajat/ã în perioada ________la S.C.* _________________________________________ S.R.L./S.A. cu sediul în loc. _______________ str.__________________ nr.____ bl._____ reprezentatã prin _______________________________; nr. de telefon la firmã _______________.

Punct de lucru situat în _______________________________________________________________________

Număr de telefon la care pot fi contactat/ă pentru informaţii suplimentare __________________________________:

Prin prezenta vă relatez următoarele:
- mentionati perioada concediului emical , data depunerii acestuia la angajator si refuzlul nejustificat al acestuia de a va plati concediile medicale .______________________________________________________________________


Domnului Director al Casei de Asigurari de Sanatate Judetul .....................
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz la plata concediului medical ValcuMirela ValcuMirela Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce pot face daca seful meu de trei luni refuza sa-mi plateasca concediul medical de care beneficiez pentru fetita mea de 4 ani ... (vezi toată discuția)
Certificat medical Gabi95 Gabi95 Bună ziua, băiatul meu a avut mâna ruptă, şi bineţeles că a avut medical . Când a întrebat la servici când i se plăteşte i s-a spus că o să-i ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm atalinna atalinna Angajatorul nu mi-a platit concediul prenatal si postnatal.Cum se procedeaza cu sesizarea ce urmeaza sa o fac la ITM?Ce documentatie trebuie sa ... (vezi toată discuția)