Buna ziua,
Un salariat mi-a adus o copie dupa sentinta de divort din care reiese faptul ca are obligatia de a da 1/4 din salar fostei sotii, cu titlul de pensie alimentara (au un copil). Noi ca si firma nu am primit nicio adresa de infiintare a popririi asupra salariului angajatului si nu stim daca e corect sa facem retinerea doar in baza comunicarii de catre salariat a obligatiei virarii sumei respective.
Ce facem? Facem poprirea sau asteptam sa primim adresa de infiintare a popririi. Mentionez ca salariatul este de acord ca retinerea sa fie facuta pe statul de plata si angajatorul sa ii inmaneze fostei sotii 1/4 din netul incasat in baza unei dispoizitii de plata.
Multumesc!
Pana la infiintarea popririi , angajatorul nul are obligatia de a face retineri din salariu ... obligatia stabilita in sarcina salariatului de catre o instanta poate fi executata de bunavoie de catre acesta.
Dar....daca salariatul respectiv plateste pensia alimentara fostei sotii, banuiesc ca nu vom primi ca firma nicio adresa de infiintare a popririi. Salariatul insista sa ii retinem pe stat pe plata, intrucat nu stie cum poate face dovada ca a platit fostei sotii pensia alimentara, altfel decat prin posta cum i-am recomandat, avand in vedere ca cei doi locuiesc in acelasi apartament. Nu vrea sa accepte varianta cu posta, ci doar cu retinerea pe statul de plata, urmand ca angajatorul sa ii dea fostei sotii sumele cuvenite prin dispozitie de plata.
Si mi se pare cam absurd sa ii recomand sa nu plateasca pensia a.i. sa primim pe firma adresa de infiintare a popririi si sa ii "satisfacem doleantele" de a ne achita noi (din salariul lui) de pensia alimentara datorata sotiei.