avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara minor - cum se datoreaza?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara minor - cum se datoreaza?

Buna ziua!
Sper sa ma puteti ajuta in situatia cu care ma confrunt: sotia unui salariat al societatii a facut o cerere prin care doreste sa retinem din salariul fostului sot un procent de 25% retroactiv de la data pronuntarii hotararii. Hotararea a fost pronuntata in 2011 si instanta a stabilit o pensie alimentara pentru cei doi minori care raman in grija mamei in suma de X lei, urmand ca, dupa implinirea varstei de 18 ani de catre unul dintre minori, celalalt minor sa beneficieze de o pensie de intretinere de 25% din venitul net al tatalui. Intre timp, unul dintre minori a implinit 18 ani (iulie 2012).
Situatia ciudata consta in faptul ca fostii soti locuiesc inca impreuna si ca sotul a spus ca a platit fostei sotii pensia alimentara datorata pentru minori, dar, uneori, mai putin de cat a stabilit instanta pentru ca nu are posibilitati financiare, venitul fiind destul de mic.
La randul ei, fosta sotie a recunoscut ca a primit bani, ca a fost ingaduitoare si a acceptat cat putea sa plateasca fostul sot.
Sotul nu poate dovedi ca a dat banii, intrucat pur si simplu i-a predat numerar fostei sotii. Nici sotia nu poate dovedi ca nu a primit banii pentru pensia alimentara a minorilor datorata de catre fostul sot.
Cum este corect sa procedeze angajatorul in aceasta situatie? Mentionez ca nu s-a primit niciodata o adresa de infiintare a popririi de la instanta, (desi debitorul lucra la aceeasi societate in momentul pronuntarii hotararii de divort) ceea ce ne face sa credem ca instanta a luat act de intelegerea partilor cu privire la modalitatea de plata a pensiei alimentare pentru cei 2 minori, stabilind numai cuantumul acesteia.Ce ar trebui sa faca angajatorul in aceasta situatie?
Ce ar trebui sa faca fosta sotie a salariatului in asa fel incat retinerile pe care le pretinde sa fie legale?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, intrucat nu stiu trebuie procedat intr-o astfel de situatie.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 09:51, 2 August 2013
Dv, in caliate de angajator, nu puteti face retinerile in baza cererii facute de catre fosta sotie a salariatului dv. Poprirea se face in baza unui act emis de catre o autoritate competenta, iar sotia nu are aceasta competenta.
Pentru orice datorie se pleaca de la prezumtia bunei credinte, adica cel obligat la plata va plati de buna voie. Daca deboitorul nu plateste de buna voie, in cazul pensiei de intretinere, in mod normal poprirea se dispune de catre instanta, din oficiu, cand la dosar exista informatii cu privire la locul de munca. Unele instante omit trimiterea popririi, motivat de volumul mare de dosare pe care il au. In aceasta situatie creditorul are doua posibilitati: ori depune cerere la judecatorie prin care solicita infiintarea popririi, ori merge la un executor judecatoresc.

Varianta cea mai simpla este ca angajatul sa plateasca de buna voie cei 25 % din venituri pe care ii datoreaza in acest moment.
In eventualitatea in care dv primiti o ordonanata de infiintare a popririi, retierile le veti face conf. celor precizate in ordonanta pana la concurenta sumei datorate, nu 25 % dupa cum vrea fosta sotie. Astfel, veti retine pana la 1/2 din salariu din care 25 % reprezenta pensia datorata pentru luna in care se face retinerea, iar diferenta reprezinat parte din restanta datorata. Daca sotul nu va fi de acord cu aceste retineri, motivat de faptul ca in aceasta perioada a dat bani, va trebui sa depuna contestatie la executare. In cadrul constestatiei isi vor regla sumele platite si sumele ramase neachitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salar - pensie alimentara Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Un salariat mi-a adus o copie dupa sentinta de divort din care reiese faptul ca are obligatia de a da 1/4 din salar fostei sotii, cu titlul de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara michaitza1974 michaitza1974 Am primit comunicare acasa ca divortul s-a incheiat si ca trebuie sa platesc pensie alimentara o anumita suma de bani, o alta suma de bani cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
O firma poate fi obligata sa plateasca retroactiv o pensie alimentara prin ordonanta de poprire? vaylet vaylet Se poate plati retroactiv pensia alimentara, atat timp cat instanta a trimis ordonata de poprire la firma unde lucreaza fostul sot?(mi-a fost confirmat ca au ... (vezi toată discuția)