avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... o firma poate fi obligata sa plateasca retroactiv o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

o firma poate fi obligata sa plateasca retroactiv o pensie alimentara prin ordonanta de poprire?

Se poate plati retroactiv pensia alimentara, atat timp cat instanta a trimis ordonata de poprire la firma unde lucreaza fostul sot?(mi-a fost confirmat ca au primit-o)
Iata ce a raspuns specialistul de la resurse umane de la o firma mare din Bucuresti:
:-/Avocata mea a zis ca o sa castigam acest proces dar o sa dureze 2-3 ani si probabil o sa trebuiasca sa faca naveta din provincie la Bucuresti ceea ce ma las lehamite pentru cei 6000 RON. Deja am avut 2 procese pe aceasta pensie alimentara intrucat fiica mea intre timp a devenit majora si a trebuir sa-si dea tatal in judecata pentru pensie si iar a pierdut 3 luni pana sa judecat, pana sa dat rezolutia, pana a ajuns la firma ex-sotului., si uite asa am pierdut 6 luni de pensie un drept al copilului meu care a inceput clasa a 11 a doar cu 3 manuale.As dori un raspuns concret si fara termeni care sa ma ameteasca.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: br_nicku , utilizator 11:00, 24 Septembrie 2011
Si care e raspunsul celor de la resurse umane, caci nu se intelege din mesajul dv? Despre ce proces mai este vorba?
Daca firma a primit ordonanta de infiintare a popririi, este obligata sa faca retinerile incepand cu data din ordonanta. Fata va primi pensia de intretinere lunara la care se va mai adauga o suma, care impreuna cu pensia nu poate depasi 1/3 din salariul tatalui, reprezentand pensia de intretinere restanta, si asta pana la acoperirea sumei restante.
Daca angajatorul nu isi indeplineste obligatia, va puteti adresa instantei in vederea validarii popririi si amendarii tertului poprit.
Validarea popririi puteti sa o faceti fie la domiciliul tertului poprit fie la debitor. Daca exul locuieste in localitatea dv. nu mai e problema transportului. Si da firma este obligata sa plateasca "de la ea" in contul sotului dv. daca nu a infiintat poprirea imediat ce a primit-o.
Daca actuala avocata v-a dat raspunsul pe care il reproduceti ami sus faceti un demers si schimbati-o cu un avocat specialiat in cauze cu minori si familie. Este o procedura care se judeca mai urgent pentru ca priveste dreptul de intretinere al unui minor.
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2011
br_nicku, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri. Raspunsul specialistului de la resurse umane impreuna cu avocatii firmei ex-sotului suna asa : ''nici o lege din Romania nu ne poate obliga sa platim retroactiv pensia alimentara din urma pana la data sosiri ordonantei,chiar daca exsotul a lucrat in acea perioada tot la noi.''
Atentie totusi ca in parte au ceva dreptate.
Ei sunt obligati sa retina pensia alimentara pe luna in curs , iar pentru restanta sa opreasca pina la concurenta a 1/2 din venitul net pina se stinge restanta.
Sa zicem ca ordonanta s-a comunicat luna aceasta pentru suma de 100 ron lunar. Debitorul a acumulat pe timpul cit a durat procesul o restanta de 500 lei. Sa presupunem ca debitorul are un salariu de 800 ron, deci luna aceasta trebuie sa i se opreasca 100 pensia curenta + 300 restanta =400 , adica max 1/2 din venituri. Tertul poprit nu poate sa retina tot salariul si nici nu poate fi obligat decit asa cum v-am aratat. In timp veti recupera restanta.
vaylet a scris:

Multumesc pentru raspunsuri. Raspunsul specialistului de la resurse umane impreuna cu avocatii firmei ex-sotului suna asa : ''nici o lege din Romania nu ne poate obliga sa platim retroactiv pensia alimentara din urma pana la data sosiri ordonantei,chiar daca exsotul a lucrat in acea perioada tot la noi.''


Poate ati inteles dv gresit mesajul. Cei de la resurse umane au dreptate, in felul lor. In lipsa unei ordonante de infiintare a popririi, pana la data sosirii acesteia, nimeni nu ii poate obliga sa retina banii. In schimb, odata primita ordonanta, ei sunt obligati sa faca retinerile lunar, incepand cu data scrisa in ordonanta. Vor face retinerea pentru suma lunara datorata, iar pentru sumele restante, cele dinaintea datii primirii ordonantei, vor face retineri lunare care impreuna cu pensia datorata nu pot depasi 1/3 din veniturile debitorului, fiind vorba de un singur creditor.

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere minor Blueionyka Blueionyka Va rog sa ma ajutați cu o informație. Divorțul s-a pronunțat in mai 2017 si fostul meu soț a fost obligat la plata unei pensii de întreținere pt ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator silver1101 silver1101 Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema: - am fost informata, de catre fostul sot, platitor de ... (vezi toată discuția)
Retinere pensie alimentara din salar rusumaria1 rusumaria1 buna ziua am primit o hotarare judecatoreasca de infiintare a popririi unui angajat \" pentru pensie alimenatara pentru 2 copii de 130lei/copil ... (vezi toată discuția)