Din momentul comunicării adresei de înfiinţare a popririi către terţul poprit ( angajatorul debitorului ) sunt indisponibilizate toate sumele şi bunurile poprite.
Pe cale de consecință, de la indisponibilizare şi până la achitarea integrală a obligaţiilor prevăzute în titlul executoriu ,terţul poprit nu va face nicio altă plată sau altă operaţiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate.
Potrivit art. 787 alin. 1 Cpc, în termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar în cazul sumelor de bani datorate în viitor, de la scadenţa acestora, terţul poprit este obligat:
1. să consemneze suma de bani, dacă creanţa poprită este exigibilă, sau, după caz, să indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite şi să trimită dovada executorului judecătoresc, în cazul popririi înfiinţate pentru realizarea altor creanţe decât cele arătate la pct. 2;
2. să plătească direct creditorului suma reţinută şi cuvenită acestuia, în cazul sumelor datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, precum şi în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii.
Dacă terţul poprit nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze suma urmăribilă, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmăritor, debitorul sau executorul judecătoresc, în termen de cel mult o lună de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea validării popririi.
Îmi cer scuze,cred ca nu am fost eu destul de coerenta si nu am expus situatia suficient de corect. Fostul soț refuza sa plătească pensia susținând ca nu își permite intrucat are popriri pe jumătate de salariu la bănci. Am apelat la un executor judecătoresc care i-a trimis o înființare de poprire pentru pensia restanta. In același timp eu am înaintat la firma unde lucrează decizia de divorț legalizata cu cererea de a mi se vira pensia de întreținere a minorului lunar. Contabila refuza sa ii oprească pensia susținând ca decizia de divorț nu are ca mențiune sa se facă oprire la locul de munca. La cine ar trebui sa apelez ca sa pot determina angajatorul sa ii retina pensia alimentara?