avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere minor

Va rog sa ma ajutați cu o informație. Divorțul s-a pronunțat in mai 2017 si fostul meu soț a fost obligat la plata unei pensii de întreținere pt copilul nostru in cuantum de 300 lei. Întrucât nu a făcut nici o plata de atunci am apelat la un executor care a trimis la firma unde lucrează acesta o decizie de poprire pe restanta de pensie. In același timp soțul mai are popriri pentru câteva bănci. Cu toate astea contabila de la firma soțului refuza sa accepte decizia de divorț legalizata ca sa oprească si pensia curenta. Susține ca nu are obligația sa ii oprească pensia întrucât pe decizie nu scrie sa se execute la locul de munca. Ce pot sa fac eu legal ca sa ii oprească si aceasta pensie pe langa popririle pe care le are deja?
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2018
Blueionyka, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 00:28, 16 Februarie 2018
Din momentul comunicării adresei de înfiinţare a popririi către terţul poprit ( angajatorul debitorului ) sunt indisponibilizate toate sumele şi bunurile poprite.

Pe cale de consecință, de la indisponibilizare şi până la achitarea integrală a obligaţiilor prevăzute în titlul executoriu ,terţul poprit nu va face nicio altă plată sau altă operaţiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate.

Potrivit art. 787 alin. 1 Cpc, în termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar în cazul sumelor de bani datorate în viitor, de la scadenţa acestora, terţul poprit este obligat:

1. să consemneze suma de bani, dacă creanţa poprită este exigibilă, sau, după caz, să indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite şi să trimită dovada executorului judecătoresc, în cazul popririi înfiinţate pentru realizarea altor creanţe decât cele arătate la pct. 2;

2. să plătească direct creditorului suma reţinută şi cuvenită acestuia, în cazul sumelor datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, precum şi în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii.

Dacă terţul poprit nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze suma urmăribilă, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmăritor, debitorul sau executorul judecătoresc, în termen de cel mult o lună de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea validării popririi.
Îmi cer scuze,cred ca nu am fost eu destul de coerenta si nu am expus situatia suficient de corect. Fostul soț refuza sa plătească pensia susținând ca nu își permite intrucat are popriri pe jumătate de salariu la bănci. Am apelat la un executor judecătoresc care i-a trimis o înființare de poprire pentru pensia restanta. In același timp eu am înaintat la firma unde lucrează decizia de divorț legalizata cu cererea de a mi se vira pensia de întreținere a minorului lunar. Contabila refuza sa ii oprească pensia susținând ca decizia de divorț nu are ca mențiune sa se facă oprire la locul de munca. La cine ar trebui sa apelez ca sa pot determina angajatorul sa ii retina pensia alimentara?
Executor judecatoresc spre a înființa legal poprirea. Daca tot se refuză instituirea popririi, urmați procedura indicată anterior de validare a popririi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt obligat sa fac proprire ? doberv doberv am un angajat care are amenzi neplatite din 2003 si acum mi-a venit sa-i fac poprire pe salariu. pot invoca ceva ca sa nu fiu obligat ? e normal sa ma oblige ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu alexa231980 alexa231980 Poate angajatorul, care a trecut pe adeverinta de venit eliberata angajatului ca nu isi asuma raspunderea in cazul in care acesta nu isi achita datoriile , sa ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare dupa actiunea de executare silita luminita_grigore luminita_grigore Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am divortat cu acordul partilor, in octombrie 2011, minorul mi-a fost incredintat mie spre crestere si ... (vezi toată discuția)