avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Neplata pensiei alimentare dupa actiunea de executare ...
Discuție deschisă în Executare silită

Neplata pensiei alimentare dupa actiunea de executare silita

Buna ziua,

ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Am divortat cu acordul partilor, in octombrie 2011, minorul mi-a fost incredintat mie spre crestere si educare. La momentul divortului, fostul sot a declarat ca nu are servici, pensia alimentara calculandu-se la venitul minim pe economie, si a fost stabilita la 60 lei/luna. Mentionez ca nu a platit nimic pentru copil, nici macar nu se intereseaza de el.
Dupa 5 luni de la divort am avut dovada ca tatal copilului lucreaza. Dovada consta in Situatia anuala a cotizarii la pensia privata (ce soseste la domiciliul meu si al copilului).
Asadar, am deschis proces in instanta in luna Aprilie 2012, pentru recalcularea pensiei alimentare (dar si pentru partaj, cele 2 procese desfasurandu-se in paralel). Prima infatisare a avut loc abia in septembrie 2012. La proces fostul sot a venit cu adeverinta de venit cu salariul minim pe economie, motivand ca nu are de ce sa se mareasca pensia. Dovada mea si anume Situatia anuala a cotizarii la pensia privata (din care rezulta un venit net de 2500 lei) nu a fost luata in considerare deoarece era mai veche de 6 luni. Instanta a decis cu titlu executoriu ca pensia alimentara a minorului va fi in continuare de 60 lei/ luna, neluindu-se in calcul motivarea mea ca nevoile copilului au crescut de atunci (acum fiind elev).
Am apelat la un executor s-au facut demersurile necesare si s-a inceput poprirea pe salariul fostului sot incepand cu luna aprilie 2013. Firma la care lucreaza a platit 2 luni (adica aprilie si mai) dupa care nu s-a mai facut nici-o plata. Am luat din nou legatura cu biroul de executori si mi s-a spus sa mai fac o intampinare in instanta. De asemenea, as dori sa mentionez ca angajatorul la care lucreaza tatal copilului este o veche cunostiinta a noastra...

Avand in vedere cele de mai sus va rog sa ma sfatuiti ce demersuri trebuie sa mai fac in continuare pentru ca minorul sa poata beneficia de acest drept si pentru recuperarea dotoriei de la tatal sau?

Va multumesc!
marirea pensie de intretinere depinde de hotararea definitiva a unei instante de judecata....
atat timp cat fostul sot aduce inaintea instantei o adeverinta de venit cu salariul minim pe economie, acea adeverinta este luata de buna, nu alte speculatii..
daca aveti dubii in ceea ce priveste continutul acelei adeverinte prezentata de fostul sot si daca aveti si probe certe din care sa reiasa ca este platit cu o suma peste salariul minim pe economie, puteti face o reclamatie la parchet sau politie
Ultima modificare: Duminică, 4 August 2013
Ciprian_st, utilizator
Buna ziua,

in primul rand va multumesc pentru raspuns!

Dar, referitor la topicul meu, intrebarea era cu privire la "ce demersuri trebuie sa mai fac in continuare pentru ca minorul sa poata beneficia de acest drept si pentru recuperarea dotoriei de la tatal sau?" (deoarece dupa numai 2 luni de plata a pensiei, copilul nu beneficiaza in continuare de acest drept!), ci nu cu privire la adeverinta de venit a fostului sot (acest aspect l-am inteles, si a fost mentionat de mine in postarea mea pentru a intelege mai bine situatia cu care ma confrunt).

Va multumesc!
obligatia de plata a pensiei alimentare are doua faze
prima este faza civila, care curge din momentul deschiderii actiunii in instanta si pana la devenirea definitiva a hotararii instantei
iar a doua faza, cea penala care curge din momentul ramanerii definitive a hotararii instantei, iar daca trei luni consecutiv nu se plateste pensia de intretinere, puteti face plagere penala pentru abandon de familie la parchet sau politie
Poprirea - conform noului cod de procedura civila (se aplica spetei dvs daca executarea a inceput dupa 15.febr.2013)

Art. 786
Obligaţiile terţului poprit

(1) În termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar în cazul sumelor de bani datorate în viitor, de la scadenţa acestora, terţul poprit este obligat:

1. să consemneze suma de bani, dacă creanţa poprită este exigibilă, sau, după caz, să indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite şi să trimită dovada executorului judecătoresc, în cazul popririi înfiinţate pentru realizarea altor creanţe decât cele arătate la pct. 2;

2. să plătească direct creditorului suma reţinută şi cuvenită acestuia, în cazul sumelor datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, precum şi în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii. La cererea creditorului, suma îi va fi trimisă la domiciliul indicat sau, dacă este cazul, la reşedinţa indicată, cheltuielile de trimitere fiind în sarcina debitorului.


Art. 789
Validarea popririi

(1) Dacă terţul poprit nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze suma urmăribilă, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmăritor, debitorul sau executorul judecătoresc, în termen de cel mult o lună de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea validării popririi.

(2) În cazul când asupra aceleiaşi sume datorate de terţul poprit există mai multe popriri, care nu au fost executate de către acesta, validarea lor se va putea judeca printr-o singură hotărâre.

(3) Instanţa îi va cita pe creditorul urmăritor şi pe cei intervenienţi, dacă este cazul, precum şi pe debitorul şi terţul poprit şi, la termenul fixat pentru judecarea cererii de validare, va putea dispune administrarea oricărei probe necesare soluţionării acesteia, care este admisibilă potrivit normelor de drept comun. În instanţa de validare, terţul poprit poate opune creditorului urmăritor toate excepţiile şi mijloacele de apărare pe care le-ar putea opune debitorului, în măsura în care ele se întemeiază pe o cauză anterioară popririi.

(4) Dacă din probele administrate rezultă că terţul poprit îi datorează sume de bani debitorului, instanţa va da o hotărâre de validare a popririi, prin care îl va obliga pe terţul poprit să îi plătească creditorului, în limita creanţei, suma datorată debitorului, iar, în caz contrar, va hotărî desfiinţarea popririi.

(5) Poprirea înfiinţată asupra unei creanţe cu termen sau sub condiţie va putea fi validată, dar hotărârea nu va putea fi executată decât după ajungerea creanţei la termen sau, după caz, la data îndeplinirii condiţiei.

(6) Dacă sumele sunt datorate periodic, poprirea se validează atât pentru sumele ajunse la scadenţă, cât şi pentru cele care vor fi scadente în viitor, în acest ultim caz validarea producându-şi efectele numai la data când sumele devin scadente. În cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pentru sumele viitoare, instanţa va dispune menţinerea popririi până la realizarea integrală a creanţei.

(7) Dacă poprirea a fost înfiinţată asupra unor bunuri mobile incorporale care se aflau, la data înfiinţării ei, în mâinile terţului poprit, instanţa va hotărî vânzarea lor.

(8) Dacă poprirea a fost înfiinţată asupra unor bunuri mobile incorporale datorate debitorului, dar care, la data validării, nu se mai aflau în posesia terţului, acesta va fi obligat, prin hotărârea de validare, la plata contravalorii acestor bunuri, caz în care va fi urmărit direct de către executorul judecătoresc.

(9) Terţul poprit care, cu rea-credinţă, a refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile privind efectuarea popririi va putea fi amendat, prin aceeaşi hotărâre de validare, cu o sumă cuprinsă între 2.000 lei şi 10.000 lei.

Formulati totodata si plangere penala pentru abandon de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt obligat sa fac proprire ? doberv doberv am un angajat care are amenzi neplatite din 2003 si acum mi-a venit sa-i fac poprire pe salariu. pot invoca ceva ca sa nu fiu obligat ? e normal sa ma oblige ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator silver1101 silver1101 Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema: - am fost informata, de catre fostul sot, platitor de ... (vezi toată discuția)