avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

daca un angajat a facut un imprumut bancar(pentru el personal)inainte de a se fi angajat la actualul loc de munca,imprumut pe care nu l-a platit si acum firma la care lucreaza a primit ordin judecatoresc de executare silita ,adica sa i se faca poprire pe salariu(1/3 din venitul sau salarial) angajatorul are obligatia de a executa silit angajatul?daca angajatorul nu aplica sentinta,executorul judecatoresc poate forta angajatorul sa aplice ordinul facand poprire pe conturile bancare ale angajatorului?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Maria Munteanu , Avocat 14:53, 5 Octombrie 2014
Angajatorul ii va retine 1/3 din salariu si o va vira executorului, e obligat sa faca asta. In loc sa elibereze tot salariul angajatului, ii retine o parte, sunt tot banii angajatului, angajatorul nu da de la el. Daca nu face asta, executorul va cere validarea popririi, asta inseamnand ca va plati oricum si mai suporta si-o amenda. Din tert poprit, angajatorul devine debitor.

Art. 789

Validarea popririi

(1) Dacă terţul poprit nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze suma urmăribilă, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmăritor, debitorul sau executorul judecătoresc, în termen de cel mult o lună de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea validării popririi.


(3) Instanţa îi va cita pe creditorul urmăritor şi pe cei intervenienţi, dacă este cazul, precum şi pe debitorul şi terţul poprit şi, la termenul fixat pentru judecarea cererii de validare, va putea dispune administrarea oricărei probe necesare soluţionării acesteia, care este admisibilă potrivit normelor de drept comun. În instanţa de validare, terţul poprit poate opune creditorului urmăritor toate excepţiile şi mijloacele de apărare pe care le-ar putea opune debitorului, în măsura în care ele se întemeiază pe o cauză anterioară popririi.

(4) Dacă din probele administrate rezultă că terţul poprit îi datorează sume de bani debitorului, instanţa va da o hotărâre de validare a popririi, prin care îl va obliga pe terţul poprit să îi plătească creditorului, în limita creanţei, suma datorată debitorului, iar, în caz contrar, va hotărî desfiinţarea popririi.

(5) Poprirea înfiinţată asupra unei creanţe cu termen sau sub condiţie va putea fi validată, dar hotărârea nu va putea fi executată decât după ajungerea creanţei la termen sau, după caz, la data îndeplinirii condiţiei.

(6) Dacă sumele sunt datorate periodic, poprirea se validează atât pentru sumele ajunse la scadenţă, cât şi pentru cele care vor fi scadente în viitor, în acest ultim caz validarea producându-şi efectele numai la data când sumele devin scadente. În cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pentru sumele viitoare, instanţa va dispune menţinerea popririi până la realizarea integrală a creanţei.

(7) Dacă poprirea a fost înfiinţată asupra unor bunuri mobile incorporale care se aflau, la data înfiinţării ei, în mâinile terţului poprit, instanţa va hotărî vânzarea lor.

(8) Dacă poprirea a fost înfiinţată asupra unor bunuri mobile incorporale datorate debitorului, dar care, la data validării, nu se mai aflau în posesia terţului, acesta va fi obligat, prin hotărârea de validare, la plata contravalorii acestor bunuri, caz în care va fi urmărit direct de către executorul judecătoresc.

(9) Terţul poprit care, cu rea-credinţă, a refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile privind efectuarea popririi va putea fi amendat, prin aceeaşi hotărâre de validare, cu o sumă cuprinsă între 2.000 lei şi 10.000 lei.


Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator
buna ziua,

pe scurt :

1) DA, angajatorul este obligat sa retina 1/3 din salariu, conform prevederilor titlului executoriu;

2) daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile legale, creditorul sau executorul judecatoresc poate sa ceara validarea popririi (plateste angajatorul integral creanta creditorului, in locul angajatului), in maxim 1 luna de la data cand trebuia retinut 1/3 din salariu.

o zi buna!

Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2014
Maria Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt obligat sa fac proprire ? doberv doberv am un angajat care are amenzi neplatite din 2003 si acum mi-a venit sa-i fac poprire pe salariu. pot invoca ceva ca sa nu fiu obligat ? e normal sa ma oblige ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre executor sagitarius_snc sagitarius_snc Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: am la firma poprire pe conturi ptr o datorie pe care urma sa o esalonez cu o executorul, dar a bagat poprirea inainte. Nu ... (vezi toată discuția)