avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Am primit comunicare acasa ca divortul s-a incheiat si ca trebuie sa platesc pensie alimentara o anumita suma de bani, o alta suma de bani cheltuieli de judecata si retroactiv pensie alimentara de la data introducerii dosarului de divort si pana la data la care am primit comunicarea adica pe o perioada de sase luni in urma. Cum trebuie sa platesc suma de bani aferente pensiei alimentare retroactive ? Toti odata ? In rate ?
Exemplu: - pensie alimentara 100 lei, suma pensie alimentara 600 lei pe ultimele 6 luni. Trebuie sa dau in prima luna 700 lei sau pot da 6 luni 200 lei pana platesc suma retroactiva si apoi 100 lei mai departe ?

Multumesc !!
Cel mai recent răspuns: ContSters98245 , utilizator 22:21, 28 Iunie 2011
Puteti sa ii dati pe toti odata sau puteti stabili cu beneficiarul pensiei platirea in rate.
Vreau sa ii dau in rate dar fara sa stabilesc cu beneficiarul acest lucru, discutiile noastre sunt mai reci si nici nu ar fi de acord cu asa ceva, tot romanul vrea banul gramada. Exista vreo cale legala, sa intocmesc un act la notar sau altceva prin care sa ii dau in rate ? Nu dispun de o suma asa mare dar nici nu vreau sa ma trezesc cu vreo reclamatie.

Multumesc !!
Nu, sotia va putea sa va execute silit.
Pentru pensia de intretinere, daca sunteti angajat:
puteti face cerere la dosarul cauzei si solicitati infiintarea popririi cu suma dispusa in hotarare (asta daca instanta su s-a sesizat deja din oficiu si a trimis poprirea); angajatorul va face retinerile lunare necesare incepand cu data introducerii actiunii de stabilire a pensiei, retineri ce nu pot depasi 1/3 din salariu fiind vorba de un singur creditor- in concluzie, diferenta din urma o veti plati esalonat, pana la acoperirea sumei datorate, urmand ca apoi sa vi se retina numai pensia datorata lunar

Daca nu sunteti angajat, ati avea urmatoarele variante:
- pltatiti tot odata
- platiti numai suma lunara datorata asteptand ca fosta sotie sa va execute silit pe sumele restante anterioare pronuntarii hotararii
- alaturi de suma lunara datorata mai platiti si pentru cate o luna din urma
- nu uitati sa specificati expres ca diferenta reprezinta pensia restanta pe luna x, pastrati dovezile de trimitere a banilor

Pentru cheltuielile de judecata:
- depinde in ce stadiu procesual sunteti, puteti astepta ca hotararea sa devina definitiva si irevocabila si sa platiti apoi de buna voie, sau puteti astepta ca fosta sotie sa va execute silit in urmatorii trei ani; daca nu o face in trei ani, dotoria se prescrie.
- daca aveti numai decizia judecatoriei, poate doriti sa faceti apel/ recurs, unde se pot schimba multe, inclusiv comepnsarea cheltuielilor de judecata, obligarea fostei sotii la cheltuieli de judecata, etc
Va citez din sentinta civila : "... obliga paratul sa plateasca minorului o pensie lunara de intretinere in cuantum de 190 lei, de la data introducerii actiunii, respectiv 30.11.2010 si pana la majoratul minorului ...
... obliga paratul la plata catre reclamanta a sumei de 270 lei, reprezentand cheltuieli de judecata ...
... cu drept de apel in 30 de zile de la comunicare ..."

Au trecut cele 30 de zile, nu vreau sa fac apel/recurs.

Nu vreau sa se inteleaga gresit ca nu as vrea sa dau acesti bani, problema era ca nu am toata suma odata, (190 lei x 6 luni = 1140 lei + 190 lei iuna iunie 2011 = 1330 lei + 270 lei cheltuieli de judecata) adica 1600 lei.

Nu vreau sa apelez nici la angajator.

Din cate am inteles mai sus voi plati lunar suma datorata + pensie restanta pentru cate o luna in urma, iar daca termenul in care fosta sotie ma poate executa silit pentru plata cheltuielilor de judecata este de trei ani, atunci voi plati si aceasta suma dupa ce termin cu plata pensiilor restante si raman numai cu suma de plata datorata lunar.

Sper ca am inteles bine.

Multumesc !!

Alte discuții în legătură

Stabilite pensie de intretinere- la pronuntare, creditorul va avea 26 de ani dumutaadrianred dumutaadrianred In cazul unui proces pentru pensie alimentara,iar beneficiarul a implinit varsta de 26 de ani,el fiind student, si a depus cererea inainte cu 6 luni de a ... (vezi toată discuția)
Diminuarea pensiei alimentarea si restituirea retroactiv a diferențelor de bani Ana Mincu Ana Mincu Buna ziua! Sunt in proces cu fostul meu sot pt diminuarea pensiei alimentarea, ca urmare a faptului ca i s-a nascut al doilea copil. Acțiunea a fost introdus ... (vezi toată discuția)
E bine sa trimit bani prin posta pentru copil chiar daca divortul nu a fost pronuntat? cristibox cristibox atat eu cat si sotia am introdus actiune de divort.Pana se stabileste pensia alimentara,prin hotarare definitiva este bine sa trimit bani prin posta pentru ... (vezi toată discuția)