avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Diminuarea pensiei alimentarea si restituirea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Diminuarea pensiei alimentarea si restituirea retroactiv a diferențelor de bani

Buna ziua! Sunt in proces cu fostul meu sot pt diminuarea pensiei alimentarea, ca urmare a faptului ca i s-a nascut al doilea copil. Acțiunea a fost introdus a in ianuarie, iar decizia am vazut ca va fi data in aprilie. Acum incasez 25% din veniturile lui si ma intereseaza daca se va aplica retroactiv si cum ma va obligă instanța la restituirea diferențelor de bani?
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 22:47, 16 Mai 2017
Instanta dispune, nu va obliga. Cel ce va obliga, va fi executorul judecatoresc la care va apela tatal daca nu va intelegeti cu el sa compensati datoria in vreun fel.
Ca sa nu va fie greu , puneti deoparte diferenta intre 25 si 16.5% si i-o dati tatalui prin mandat sau banca la definitivarea procesului.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2017
gi-jane2, moderator
Nu se va aplica retroactiv, ci începând cu data introducerii acțiunii, adică cu luna ianuarie cum precizați dvs.
Dacă nu-i veți restitui de bună voie ce încasați acum în plus, vă poate executa silit.
Multumesc!
Va rog sa ma ajutati cu răspunsul la alte doua nelamuriri pe care le am.
1. Dupa pronunțarea deciziei de diminuare a pensiei alimentare, cât timp am la dispozitie pentru a restitui diferența?
2. Fostul sot ma tot amenință ca va cere o expertiza financiară asupra modului in care este cheltuită pensia alimentara pentru copilul pe care-l avem împreună. Se poate asa ceva?
Amenintarea cu expertiza...puteti uita! Ref returnare pensie incasata necuvenit, va sfatuiesc sa va intelegeti cu tatal ptr o achitare in rate. Teoretic deveniti datoare din momentul in care diminuarea pensiei devine definitiva, cu privire la ceea ce ati incasat necuvenit.
O executare silita aduna la debit costurile de executare si va fi rezolvata prin poprirea a 1/3 din salariul dvoastra pana la congruenta (debit+ch de executare). Ch de executare inseamna 10% din debit + TVA (onorariu executor) si 3-400lei alte cheltuieli cu executarea silita.

Alte discuții în legătură

Plata pensie alimentara - poprire mara2017 mara2017 Buna ziua. Am o hotarare judecatoreasca definitiva in care scrie ca tatal copilului trebuie sa plateasca 25% din venituri + diferenta de bani de la momentul ... (vezi toată discuția)
Executare silita Luckylove Luckylove Buna ziua! Speta mea e urmatoare: In luna mai 2014 am deschis un dosar de executare silta, eu fiind creditor intr-un dosar de pretentii pe care l-am ... (vezi toată discuția)
Despre ce cheltuieli e vorba în documentul de încheiere de executare silită pentru pensia de întreținere? leonardy44 leonardy44 Buna seara! as dori o lamurire ref la un document de incheiere-de executare silita ,pt pensie de intretinere; -,,la care se adauga cheltuieli de executare ... (vezi toată discuția)