avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... calcul indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

calcul indemnizatie somaj

Buna seara. Am rugamintea de a ma ajuta, ma aflu in urmatoarea situatie:

in perioada octombrie 2010-ianuarie 2010 m-am aflat in concediu de maternitate. pentru un numar de 42 de zile ( raportate la zilele din doua lunii-nov. si dec.) din acest concediu angajatorul a suportat diferenta pana la 100% din salariu, conform contractului colectiv de munca valabil la nivel national pentru perioada 2007-2010. Redau textul de lege Art. 66. - (1) in cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

Dupa finalizarea concediului de maternitate m-am aflat in concediul de crestere a minorului pana la data implinirii varstei de doi ani a acestuia, ulterior m-am intors la munca pentru o luna pentru ca mai apoi sa intru in somaj.
Intrebarea mea este urmatoarea: este normal ca in perioada ce se ia calcul la stabilirea indemnizatiei sa intre si cele doua luni in care angajatorul a suportat diferenta de pana la 100%, mai ales ca eu in aceasta perioada ma aflam in concediu medical? am inteles ca zilele de concediu medical nu se iau in calcul la stabilirea somajului. doresc sa formulez o contestatie privitoare la modul de calcul. credeti ca interpretarea mea este corecta?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 16 Martie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...
(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
...

2. - Asadar se iau in calcul perioadele de incapacitate de munca in care angajatoprul a suportat plata indemnizatiei.
- Acesta este si cazul dvs. cand angajatorul a suportat, din fondul de salarii, plata diferentei dintre salariu si indemnizatia pentru concediu medicala.
- Adica in aceasta perioada de concediu medical ati primit si alti bani, nu numai indemnizatia pentru concediul medical.
- In concluzie nu veti avea castig de cauza daca faceti contestatia de care vorbiti.

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul corect pre si post natal anamariaholban anamariaholban Buna ziua, Am marea rugaminte sa ma ajutati cu calculul pentru concediul prenatal deoarece contabilul firmei unde lucrez sustine ca-mi plateste prenatalul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt. concediu de maternitate alexandraluiza alexandraluiza Buna ziua, Ma numesc Luiza. Sunt in prezent in concediu de crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani, mai exact copilul meu implineste 2 ani pe ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei de somaj constantin_murariu constantin_murariu Cum influenteaza concediul medical pentru incapacitate temporara de munca ( care afecteaza total sau partial o luna ) calculul indemnizatiei de somaj? (vezi toată discuția)