avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de boala

as vrea sa intreb daca pot beneficia de pensie de boala,sufar de depresie,am mai avut acum 10 ani pe fond de stres la servici si moartea cuiva drag si m-am tratat,acum am nascut de 3 ani si am alte probleme in casnicie si mi-au redeclansat boala.am 44 ani si 14 vechime in munca.doresc sa stiu daca am sanse de pensionare medicala ca nu am venituri si trebuie sa ma tratez si ce va trebui sa fac.daca pot beneficia.
Cel mai recent răspuns: remus11 , utilizator 17:23, 17 Martie 2013
multumesc
am inteles totusi ca de la o1.04 va fi alta lege si trebuie un stagiu de cotizare,s-a auzit ceva?si daca ai cu 3-4 ani mai putin decat in tabel si esti bolnav nu te mai pensioneaza sau se scad 4 ani?
Art.73(1)din legea 263/2010 a fost declarat neconstitutional.

Decizia 680/2012

CURTEA CONSTITUŢIONALÃ

În numele legii DECIDE:

Admite excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Sabin Andreescu în Dosarul nr. 56.896/3/2011 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale şi constată că sintagma „în raport cu vârsta, conform tabelului nr. 3“ din cuprinsul art. 73 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstituţională. Definitivă şi general obligatorie.

www.avocatnet.ro/content/for...

1. Daca medicul expert al asigurarilor sociale va propune pensionarea de invaliditate atunci veti putea fi pensionata numai ca nu se mai acorda stagiu potential si atunci pensia va fi foarte mica.

2. Tabelul cu stagiile de cotizare la pensie din art.73 a trecut in art.76.

3. Intrati pe
www.avocatnet.ro/content/for...
unde dna cons. jur. Gabriela Pintea a postat Legea 37/2013 care modifica Legea 263/2010 incepand cu data de 01.04.2013.
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Adica o noua discriminare intre cei care sufera de o "boala obisnuita" si cei care sufera de "boli profesionale"!Stagiul potential se va acorda celor cu "boli obisnuite" (de parca boala este ceva normal)numai daca au realizat stagiul de cotizare in raport cu varsta!
Interesanta optica legiuitorului care face distinctie intre "boli obisnuite" si "boli profesionale" unde singura diferenta este cauza bolii(in cazul bolilor profesionale: Afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.Conform art. 5 (h) din Legea securitatii si sanatatii muncii 319/2006.)nu si efectul, care este comun(adica incapacitatea de munca).
Ori avand acelasi efect(incapacitatea de munca) nu se justifica o diferentiere intre cele doua categorii de bolnavi,doar pe baza factorului cauzator al bolii.

Asteptam o noua decizie a CCR pe aceasta tema!
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
remus11, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate magda guran magda guran As vrea sa stiu daca o persoana diagnosticata cu DEPRESIE BIPOLARA CU SINDROM MANIACAL are dreptul la pensia de invaliditate, care este documentatia necesara ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate magdutza1979 magdutza1979 Ma numesc Dragomirescu Magdalena,sunt din ploiesti si am 30 ani.Vreau sa stiu si eu daca cu diagnosticul meu de boala pot beneficia de pensie de boala(ajutor ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala nicotorok nicotorok Buna ziua, Ma poate ajuta cineva??? Tatal meu a fost operat de hernie de disc in urma cu o saptamana. A fost in somaj, si a terminat somajul in urma cu o ... (vezi toată discuția)