Am o sentinta civila in care instanta hotaraste definitiv si irevocabil ca statul roman sa ma despagubeasca pt un teren mostenit de la parinti,precum si recuperarea cheltuielilor de judecata.Timpul a trecut si cind ma hotarasc sa ma ocup personal de problema aflu cu stupoare ca trebuia sa investesc sentinta cu titlul executoriu in decurs de 3 ani.Cu pierderea cheltuielilor de judecata m-am impacat ,dar ca sa pierd si terenul mostenit dintr-o neglijenta (nestiinta ) a mea sau a avocatului,mi se pare absurd dupa atita timp pierdut in procese si nu numai .Am consultat un alt avocat care mi-a explicat ca nu mai am nici o solutie.Chiar asa sa fie? sau nu am nimerit eu profesionistul in domeniu !
Poate daca as relua procesul de la inceput...,sau daca ar incepe alt proces fratele meu (pina acum tot procesul s-a derulat in numele meu ) ?. Dreptul asupra terenului l-am obtinut prin anularea unui act de donatie pe care parintii nostri au fost *convinsi *sa-l faca in anii 70 si de care au vorbit cu amaraciune pina au murit. Poate ma luminati si-mi dati o solutie .Multumesc!
Avand in vedere ca dvs. solicitati o despagubire in bani (cel putin asa inteleg eu!!), vorbim de un drept de creanta pe care dvs, il aveti impotriva statului roman.
Acest drept de creanta este supus prescrierii conform Decretului 167/1958 privind prescriptia.
Potrivit dispozitiilor art. 696 C.proc.civ, dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, iar in cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale, termenul de prescriptie este de 10 ani. Avand in vedere aceste dispozitii legale dreptul de a cere executarea silita s-a prescris, fapt ce conduce la conluzia ca titlul executoriu, in speta hotararea judecatoreasca, si-a pierdut puterea executorie.
Totusi, ar exista 2 posibilitatati de a va valorifica creanta constata prin aceasta hotarare:
1. puteti formula o cerere de repunere in termenul de prescriptie, insa in aceasta situatie trebuie sa dovediti faptul ca ati fost impiedicat din motive temeinice sa procedati la executare.
2. aveti posibilitatea de a porni un nou proces, intrucat v-a fost recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului care este unul imprescriptibil, si veti obtine un nou titlu executoriu, potrivit dispozitiilor art. 696 ind 1 C.proc,civ..
Multumesc,mi-ati dat o raza de speranta . Nu reuseam sa-mi iert ratarea sansei cind am fost atit de aproape si dupa atitia ani .Dl.Ponta ,vorbind de noua lege ,spunea ceva de dosarele deja existente .Daca eu incep un nou proces,nu va fi socotit un nou dosar si astfel sa fie exceptat de la lege?
Este vorba de un nou proiect de lege privind despagubirile,pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea.Legea ,spune d-l Ponta ,va da o lovitura samsarilor de terenuri pt.ca -i va impozita cu 85%. Banuiesc,fiind prin asumarea raspunderii,ca nu va dura mult pina intra in vigoare.Stirea a aparut la TV cam de o saptamina . Toata stima pentru atentia acordata !
Termen prescriere
ovidiu2406
buna, nu stiu daca postez intrebarea unde trebuie dar... Daca impotriva mea ca persoana fizica exista o hotarare judecatoreasca si definitiva prin care sunt ... (vezi toată discuția)