avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am dreptul la concediu de risc maternal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am dreptul la concediu de risc maternal?

Buna ziua,va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la drepturile mele de a beneficia de concediul de risc maternal si I.D.C prin urmare va prezint situatia in care ma aflu,lucrez la o firma de aproximativ 6 luni jumatate in primele 6 luni avand contractul la o firma de recrutare iar cu 2 saptamani inainte m-a preluat firma propriu-zisa cu contract de munca pe perioada nedeterminata anterior eu avand lucrat neintrerupt 15 luni,daca ii anunt acum ca sunt insarcinata se poate rezilia in vreun fel contractul pe perioada nedeterminata sau imi pot spune ca nu am dreptul la concediu de risc maternal? in contract nu scrie ceva de genul asta doar la un singur punct spune ca perioada de proba este de 90 de zile...VA MULTUMESC ANTICIPAT! cu STIMA
Cel mai recent răspuns: Silvianiny , utilizator 19:27, 17 Martie 2013
1. Daca aveti CIM pe perioada nedeterminata nu trebuie sa va faceti griji.

2. Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca::
- trebuie sa anuntati in scris angajatorul ca sunteti gravida;
- pe perioada graviditatii, a concediilor medicale, nu va poate concedia.

3. CIM nu se poate modifica decat prin act aditional la CIM act ce trebuie semnat si de dvs.

4. Din OUG 158/2005 privind privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordã o indemnizaţie de risc maternal care se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute la alin. (2) reprezintã 75% din baza de calcul stabilitã conform prevederilor art. 10.

5. Din OUG 96/2003:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiazã salariatele prevãzute la lit. c)-e) pentru protecţia sãnãtãţii şi securitãţii lor şi/sau a fãtului ori a copilului lor.


Art. 3. - (1) Salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sã le ateste starea.
(2) În cazul în care salariatele nu îndeplinesc obligaţia prevãzutã la alin. (1) şi nu informeazã în scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligaţiile sale prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã, cu excepţia celor prevãzute la art. 5, 6, 18, 23 şi 25.

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.
Incetarea contractului individual de munca ca urmare a vointei unilaterale a angajatorului nu poate interveni pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere
Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
Salariatele gravide au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.n cazul in care salariatele nu indeplinesc aceasta obligatie si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatia de a acorda acest concediu si indemnizatia aferenta.Cand salariata (gravida in cazul dv.) desfasoara la locul de munca activitati susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca care comporta un risc pentru securitatea sau sanatatea ei si oricarei repercusiuni asupra sarcinii ori alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Doar atunci cand angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta mai sus, salariatele 9gravide,in situatia dv.)au dreptul la concediu de risc maternal,.
inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
Indemnziatia corespunzatore astui tip de concediu nu tine cont de stagiul de cotizare antrior,fiind suportat de bugetul asigurarilor sociale de stat.
Pe perioada cat sunteti in concediu medical sau pe durata cat sunteti insarcinata, angajatorul are posibilitatea de a decide concedierea dvs. pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

De asemenea, in masura in care nu ati adus la cunostinta angajatorului ca sunteti insarcinata acesta poate decide concedierea dvs ...
AdiStanica a scris:
...Doar atunci cand angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta mai sus, salariatele 9gravide,in situatia dv.)au dreptul la concediu de risc maternal,.inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale...

1. Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale s-a modificat de vreo 45 de ori, iar incepand cu 2003 "alte drepturi de asigurari sociale" au fost preluate de alte acte normative.

2. Acum exista legislatie separata pentru fiecare din aceste aspecte:
- OUG 96/2003 privind protecţia maternit?ţii la locurile de munc?;
- OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigur?ri sociale de s?n?tate:
- Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

3. Conform OUG 96/2003 concediul de risc maternal se poate acorda si femeilor care au nascut recent si femeilor care alapteaza.


Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
tudorvaleriu a scris:

..
1. Legea 19/2000 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate s-a modificat de vreo 45 de ori, iar incepand cu 2003 "alte drepturi de asigurari sociale" au fost preluate de alte acte normative.

...



O observatie, denumirea este : Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ...

Din 2005 au intervenit modificari majore cu privire la drepturile asigurari sociale ... ceea ce se prevede in OUG nr.96/2003 nu era reglementat in Legea nr.19/2000 ...

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Sarcina cirsteamadalinandrei cirsteamadalinandrei la ce perioada (a sarcini) poti intra in concediu risc de sarcina ? (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Elena_Aurelia Elena_Aurelia Cu cat se plateste concediu de risc maternal si imi pot lua din 14 saptamani? (vezi toată discuția)