avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediatori care NU îndeplinesc prevederile art.23 ºi ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediatori care NU îndeplinesc prevederile art.23 ºi art.24 din Legea nr.192/2006

Buna ziua,
Am facut cursul de formare ca mediator in 2008. Apoi dintr-un regretabil exces de zel, am inaintat catre Consiliul de mediere, un dosar ce cuprindea urmatoarele (cerute la aceea data, intre timp s-au modificat multe):
- Cerere privind autorizarea ca mediator
- Declaratie cu datele care vor putea fi înscrisre în Tabloul Mediatorilor
- chitanta de autorizare 880 lei, o copie dupa un comodat de spatiu parca, etc, cateva hartii, nu mai stiu exact .. nu se cereau prea multe pe atunci.
Apoi, in 2008, m-am vazut inscris in Tabloul de atunci, publicat pe site.

Apoi nu am mai facut nimic in directia acceasta, nu am luat autorizatie de la consiliu, nu m-am declarat la fisc, nu am prestat activitate, nimic.
La scurt timp, am realizat ca acel demers a fost o eroare si am tot zis ca o sa ma ocup sa o rezolv, dar in subconstient cred ca am sperat ca daca nu platesc taxa aceea anuala, o sa ma stearga din acel Tablou. In fine ... am apreciat iar eronat.
La vremea aia cam asa era regulamentul de functionare, daca nu platesti, te radiaza de acolo etc.

Acum, dupa 5 ani, ma vad inca prezent acolo intr-un Tablou :O care se numeste:
Tabloul mediatorilor autorizaţi – secţiunea II Subsecţiunea 2.3 mediatori care NU îndeplinesc prevederile art.23 şi art.24 din Legea nr.192/2006.
Inventia asta de subsectiune a aparut in ultimii ani, pe atunci nu exista.

Intrebarea este, a fost cineva (mediator) in situatia asta? Stiti ce demersuri trabuie sa fac pentru o radiere, o scoatere, o disparitie din acest Tablou? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:33, 17 Martie 2013
Probabil ca un drum pana la consiliul de mediere v-ar ajuta foarte mult :)

Iar cand ajungeti acolo, aveti o cerere pregatita cu solicitarea dvs, de retragere din profesie; o depuneti la registratura cu numar de inregistrare... si , banuiesc, ca este suficient atat!
Va multumesc pentru amabilitate.

Oare trebuie sa platesc taxa pe 5 ani in urma, .. eventual si niste penalitati?
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
trandafir2, moderator
Exista posibilitatea de a nu va fi admisa cererea in lipsa dovezii platii taxei anuale. Atata timp cat ati fost autorizat, aveati aceasta obligatie. Chiar si mediatorii inactivi platesc o taxa anuala, care este acum in cuantum de 100 ron si se datorează ANUAL de către fiecare mediator autorizat care nu a solicitat avizarea formei de exercitare a profesiei sau fiecare mediator suspendat.

Faceti o cerere de incetare a calitatii de mediator, daca nu doriti sa mai figurati in Tablou, insa cel mai probabil veti fi obligat la plata taxelor restante.

Art. 15 - Legea 192/2006
Calitatea de mediator inceteaza:
a) la cerere, prin renuntare facuta in scris de catre mediator;
b) prin deces;
c) in cazul in care nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 7 lit. a) si d);
d) ca sanctiune disciplinara, in conditiile stabilite la art. 39 alin. (1) lit. d);
e) in cazul condamnarii definitive pentru savarsirea, cu intentie, a unei infractiuni, care il face nedemn de a mai exercita aceasta profesie.
Multumesc. Oare la mediatori intervine prescriptia? Adica, or accepta sa le platesc doar pe 3 ani? Sau trebuie sa merg in justitie?
Oricum 400 lei x 3 ani, nu este putin, daramite x 5 ani.
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
trandafir2, moderator
Daca nu ati avut forma de exercitare a profesiei avizata (birou de mediator, societate profesionala, etc.), nu platiti taxa de 400 de ron, ci pe cea de 100 (pentru mediatori inactivi). Cel putin asta este parerea mea. Nu cred ca aceste taxe se prescriu.

Alte discuții în legătură

Noutati in mediere Birou mediator jr.RODICA COJAN Birou mediator jr.RODICA COJAN HOTÃRÂRE nr. 235/25.01.2014 Având in vedere: - prevederile art.19 alin.(4) din Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu ... (vezi toată discuția)
Rentabilitatea profesiei de mediator ContSters83715 ContSters83715 Avand in vedere costurile unui program de mediere doresc informatii ajutatoare daca aceasta profesie se amortizeaza relativ usor pt un absolvent de studii ... (vezi toată discuția)
Cum se face inscrierea avocatului in tabloul mediatorilor??? ContSters299584 ContSters299584 buna ziua.am si eu o nelamurire..am tot cautat informatii cu privire la sedinta de informare care poate fi facuta si de catre avocati.un lucru este ... (vezi toată discuția)