avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune. Drepturile sotului supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune. Drepturile sotului supravietuitor

buna seara .as dorii sa-mi spuneti daca fratele a decedat si nu are copii , sotia lui poate sa deschida o succesiune dupa bunica fratelui , are vocatie succesorala cu atat mai mult cu cat bunica are 40 de ani de cand a decedat ? va multumesc
Nu are importanta cand a decedat bunica!

Sotia supravietuitoare a fratelui decedat nu are vocatie succesorala dupa bunica sotului ei; dar are vocatie succesorala la sotul ei decedat.

Daca doreste sa dezbata succesiunea de pe urma sotului ei, atunci e bine sa fie deschise si succesiunile anterioare (care nu s-au deschis!) deoarece ii profita si acesteia.
Car3men a scris:

Daca doreste sa dezbata succesiunea de pe urma sotului ei, atunci e bine sa fie deschise si succesiunile anterioare (care nu s-au deschis!) deoarece ii profita si acesteia.


Stimata colega, succesiunile se deschid intr-un singur fel: prin moarte.
Art. 651 Cod civ (1865) "Succesiunile se deschid prin moarte"
Art. 954. Noul Cod civ. "Moștenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia."
Facand diferenta intre dezbaterea succesorala si succesiune avem urmatoarele:
Unu. Succesiunea bunicii s-a deschis odata cu moartea acesteia iar intre mostenitori putea sa se afle si nepotul ulterior decedat. Daca acesta a acceptat mostenirea, fie expres, fie tacit, urmeaza ca partea care i se cuvenea din drepturile aflate in patrimoniul bunicii au trecut in patrimoniul sau.
Doi. Asadar, la momentul mortii, defunctul frate avea in patrimoniu sau: a) drepturi asupra bunurilor achizite in timpul vietii + b) drepturi asupra bunurilor mostenite sau primite prin donatie de la alte persoane + drepturi mostenite de la bunica.
Trei. Intrucat sotul supravietuitor mosteneste o parte din averea celuilalt sot (formularea dupa vechiul Cod civ.) Sau o cota din mostenire (formularea dupa Noul Cod civil) urmeaza ca sotul supravietuitor va mosteni o cota parte din toate bunurile, indiferent cum au fost acestea dobandite, pentru ca nu are nicio importanta modul in care au intrat in patrimoniul sotului decedat bunurile pe care le lasa mostenire.
buna ziua . doresc sa va relatez cazul meu mai in amanunt si sa-mi raspundeti dumneavoastra . s-a cumparat un teren astfel ; bunica 500 m -mama (sg fica a bunicii ) 250 m -si tata (sotul mamei ) 250 m . a murit prima bunica , la trei luni dupa bunica moare si mama . s-a dezbatut succesiunea dupa mama si in masa succesorala s-a pus 750 m teren desi mama cumparase doar 250 m . intrebare -fratele mai poate cere ceva din pamantul bunicii cu atat mai mult cu cat si tata a decedat si iar sa impartit acel pamant cu alte cote ? va multumesc pt intelegere si daca nu m-am facut inteleasa sa ma intrebati ca sa avem un raspuns corect .
Nu se poate dezbate de doua ori aceeasi succesiune cat timp s-a facut prin citarea tuturor celor care aveau vocatie la mostenire si nici nu se poate face de doua ori acelasi partaj. Din ceea ce ati scris rezulta ca s-au intocmit certificate de mostenitor si s-a impartit terenul asa ca la data decesului fratelui dreptul asupra terenului despre care discutam nu era in patrimoniul fratelui pentru ca nu intrase niciodata acolo.
Cu alte cuvinte, cat a avut fratele din acel teren atat a trecut la mostenitorii lui, uiar daca n-a avut nimic ... va las sa ghiciti raspunsul. B-)
va multumesc pt raspuns , intradevar au fost scoase certificate de mostenitor iar fratele si-a luat partea in sulte , dar sotia fratelui probabil incerca sa ma santajeze pt a nu dezbate eu succesiunea dupa frate pt ca nu au copii . inca odata va pup si va multumesc .

Alte discuții în legătură

Drept succesoral georgeion georgeion Sotia are drept de succesiune asupera mostenirii din partea sotului decedat in conditiile in care la sotul nu a avut deschisa succesiunea dupa parintii ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire ai nepotilor descedenti de fratii defunctului ileana54 ileana54 Va rog sa imi spuneti cum se imparte mostenirea in cazul in care sotul este mort si nu are mostenitori .fratii.sau parintii.defuncteiisint si ei ... (vezi toată discuția)
Retransmitere mostenire pasalegaviorela pasalegaviorela Buna dimineata . Multumesc tuturor pt raspunsurile date .Doresc sa -mi mai raspundeti la o intrebare : A decedat tata (in urma cu 25 ani ), Eu , fratele (era ... (vezi toată discuția)