avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... reabilitarea de drept ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

reabilitarea de drept ?

in urma cu 8 luni am avut o amenda penala de 500 lei . In urma acestei amenzii am cazier. Intrebarea mea este : se poate face ceva dupa 1 an de zile ? adica reabilitarea , pentru ca un avocat a spus ca dupa 1 an de zile de la data ramanerii definitive a deciziei penale se poate face reabilitarea. Nu prea cred. Va rog sa imi dati un sfat.:">:">
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 15:56, 24 Februarie 2009
Reabilitarea de drept se acorda dupa trecerea unui timp de 3 ani, pentru o condamnare la pedeapsa amenzii penale sau la pedeapsa inchisorii de un an sau mai mica, daca in cursul acestui timp condamnatul nu a mai savarsit nici o infractiune. Deoarece opereaza in virtutea legii, reabilitarea de drept nu mai presupune nici o alta procedura din partea condamnatului, rezultatul fiind scoaterea din cazierul judiciar, de drept, de catre organele de politie. Atunci cand este nevoie de o confirmare a reabilitarii, condamnatul se poate adresa instantei pentru atestarea reabilitarii de drept.

Atentie, se socotesc de la data achitarii amenzii.
:-/ 1 an ?de la data achitarii amenzii sau 3 ani ?va multumesc
Codul penal:

Reabilitarea de drept

Art. 134
Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept in cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit nicio alta infractiune.
Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept daca in decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, dupa caz, pedeapsa complementara, a fost executata sau considerata ca executata si persoana juridica nu a mai savarsit nicio alta infractiune
cum se intelege decurs de 3 ani? adica inainte de amenda nu a savarsit o alta infractiune ? sau de la data amenzii inca 3 ani sa nu savarseasca o alta infractiune. va multumesc

Alte discuții în legătură

Reabilitarea dupa noul cod CRYS7709 CRYS7709 buna ziua, am avut o condamnare de 10 luni cu executare in 31 martie 2012 pana in 4 octombrie 2012 conditionat,dar de drept era in 31ian.2013,cand se sterg din ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea in cazul condamnarii cu amenda penala ileana1974 ileana1974 Va rog frumos sa ma informati in legatura cu cazierul judiciar. Am avut o amenda penala in anul 2004 pe care am platit-o la vremea respectiva. Ea mai apare ... (vezi toată discuția)
Perioada reabilitare davidescucostel davidescucostel Buna seara . Am o cunostinta care in luna martie anul 2013 a fost condamnata la 1 an cu suspendare si 3 ani de reincercare pentru ca a condus sub ... (vezi toată discuția)