avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... perioada reabilitare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

perioada reabilitare

Buna seara . Am o cunostinta care in luna martie anul 2013 a fost condamnata la 1 an cu suspendare si 3 ani de reincercare pentru ca a condus sub influenta bauturilor alcoolice . Intrebarea este cand se poate face reabilitarea sau daca aceasta se face automat si cum trebuie sa procedeze .
Va multumesc ,
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2014
davidescucostel, utilizator
Cel mai recent răspuns: davidescucostel , utilizator 13:30, 15 Octombrie 2014
Art. 134 CP

Reabilitarea de drept

Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit nicio altă infracţiune.
Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept dacă în decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, după caz, pedeapsa complementară, a fost executată sau considerată ca executată şi persoana juridică nu a mai săvârşit nicio altă infracţiune.
Deci nu este vorba de pedeapsa respectica + inca jumatate din ea ...De cand se calculeaza acei 3 ani ? si trebuie mers la tribunal si facuta cerere sau se face automat ?
...perioada urmata de un nou examen pentru dobandirea permisului de conducere !
Termenul de incercare (3 ani) = cuantumul pedepsei aplicate (1 an) + 2 ani (termen fix). Acest termen se socoteste de la data ramanerii definitive a hotararii.

Dupa implinirea termenului de incercare reabilitarea intervine de drept (daca nu mai savarseste alte infractiuni in termenul de incercare). In principiu, cazierul ar trebui sa fie sters automat. Daca totusi acest fapt nu se intampla, trebuie formula o cerere in acest sens la instanta de executare, prin care solicitati sa se constate faptul ca a intervenit reabilitarea de drept.
Am inteles . In acest caz daca hotararea a ramas definitiva in martie 2013 , o sa poata sa -si faca reabilitarea in martie 2016 ....Ar mai fi o intrebare si anume : acest cazier il poate afecta in cazul unei angajari , in cadrul unui magazin , neavand nevoie de permis ?

Alte discuții în legătură

Reabilitarea de drept ? inabledea inabledea in urma cu 8 luni am avut o amenda penala de 500 lei . In urma acestei amenzii am cazier. Intrebarea mea este : se poate face ceva dupa 1 an de zile ? adica ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea dupa noul cod CRYS7709 CRYS7709 buna ziua, am avut o condamnare de 10 luni cu executare in 31 martie 2012 pana in 4 octombrie 2012 conditionat,dar de drept era in 31ian.2013,cand se sterg din ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar habibic habibic in cat timp se sterge din cazier o condamnare la amenda penala ,cu suspendare? (vezi toată discuția)