avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Deductibilitate cheltuieli pentru contract de comodat ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Deductibilitate cheltuieli pentru contract de comodat utilizare autoturism

Am nevoie de indrumare in urmatoarea situatie :
- SRL ,neplatitor de TVA , asociat unic , Caen : comert online , administratorul soc. fiind totodata si asociatul unic, doreste sa incheie un contract de comodat intre SRL si el pentru folosirea autoturismului.
- ce se poate deconta in baza acelui contract ? ma refer la ch. reparatii, RCA , etc.
- pentru combustibil trebuie sa anexez foaie de parcurs ? chiar si daca se poate deconta doar 50 % ?

Mentionez ca masina nu este folosita doar pentru drumuri legate de SRL .

Va multumesc anticipat pentru ajutor ,

M.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 01:37, 31 Martie 2013
Eu cred ca este mai bine sa faca un contract de inchiriere, inregistrat la Administratia fiscala,cu o suma modica,sa zicem 10 lei/luna,la care se plateste un impozit foarte mic.
In baza acestui contract(cautati un model,in care sa existe cheltuielile pe care doreste sa le faca) puteti sa deduceti cheltuieli,in limita a 50%. Pentru combustibil,in acest caz, nu trebuie intocmita foaie de parcurs. Se poate face si contract de comodat,deducerea cheltuielilor se realizeaza in aceleasi conditii cu cele mentionate anterior.
Multa lume a criticat deducerea doar a 50% din T.V.A. si cheltuieli efectuate cu auto pentru care e greu de identificat cat se folosesc in scopul obtinerii de venit impozabil si cat in scop personal.

Eu cred ca e mai bine asa si ca mine cred si cei care au avut parte de o inspectie fiscala in urma careia au platit multi bani sub forma de impozit, T.V.A. si majorarile corespunzatoare, pentru ca nu au facut foi de parcurs sau alte documente justificative referitoare la bonurile de combustibili sau alte cheltuieli facute cu masina.

Deci, este clar; nu trebuie justificare pentru masinile folosite si in interes personal si pentru firma in sensul contorizarii kilometrajului: foi de parcurs, ordin de deplasare, etc. Totusi, la limita, nu strica sa fie si din astea pe acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat pentru masina niko79 niko79 Buna ziua! Tin contabilitatea unui SRL si ma intereseaza daca se poate incheia un contract de comodat pentru masina intre administrator (asociat unic), in ... (vezi toată discuția)
Decontare tva si cheltuieli masina andreea_florentina andreea_florentina Buna ziua, As dori sa stiu daca conform legislatiei actuale pot deduce tva si ch cu asigurarea, rovinieta si cu reparatia masinii, inscrisa pe firma si ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli combustibil lenareg lenareg Cum este corect o societate sa-si contabilizeze cheltuiala cu combustibilul facuta de administratorii salariati? -pe cheltuieli cu deductibilitate 50% , ... (vezi toată discuția)