Buna ziua, din pacate mama (vitrega) a surorii mele incalca "dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.", prevazut de legea legii 272/2004, art. 14. Copilul are 10 ani si isi manifesta dorinta de a ne vedea; insa mama sa refuza stabilirea unui program rezonabil de vizita. Dupa negocieri insistente accepta cel mult o vizita pe trimestru, maximum 2 ore (in ultimii 3 ani, doar de sarbatori a acceptat vizita). Mentionez ca tatal (al meu si al surorii) a decedat.
Va rog sa imi comunicati care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmez pentru obtinerea dreptului de a-mi vizita sora.
Potrivit art. 14 din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea
drepturilor copilului, copilul are dreptul de a mentine relatii personale
si contacte directe cu parintii, rudele precum si cu alte persoane fata de
care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
Copilul are dreptul de a-si
cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si
cu alte persoane cu care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura
in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
Parintele sau
alt reprezentant legal nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu
bunicii cu care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazul in
care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de
natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a
copilului.
M-am gandit la acest aspect dar inainte de a ma adresa instantei ar trebui sa fac o plangere la autoritatea tutelara sau sa ma adresez unui "cabinet de mediere".
plangerea la autoritatea tutelara poate ajuta...medierea deocamdata nu e obligatorie, cu exceptia cazului cand o alegeti ca solutie de rezolvare a conflictului
Martori
luminel
Intr-un proces avand ca obiect stabilire legaturi cu minorul ( intre bunica si nepotul acesteia, intrucat fiul a decedat si nora ii interzice sa vada copilul) ... (vezi toată discuția)