avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere

Tatal meu doreste sa-i lase un imobil fratelui meu mostenire cu clauza de intretinere. Fratele este casatorit.
Doresc sa stiu daca imobilul poate fi trecut doar pe numele fratelui nu si al sotiei sale.
Pe acelasi imobil am contract de comodat (tatal) si comodatar(eu) pe o perioada de 10 ani.
Doresc sa stiu daca acest contract este valabil si dupa decesul tatalui.
Cel mai recent răspuns: alexa35ro , utilizator 17:39, 19 Martie 2013
Actul de vanzare cumparare intre parinte si copil, cu o clauza de intretinere, se prezuma a fi donatie. Puteti sa-l atacati dupa decesul tatalui.
Poate fi trecut doar pe numele fratelui, dar sotia sa va avea dreptul la 1/4 din acesta, in cazul in care fratele moare si are copii. ea va primi o anumita cota, in functie de mostenitorii cu care va intra in concurs.
Aici e o discutie legata de intretinere... atat timp cat intretinerea se presteaza din resurse comune ale casatoriei, se poate prezuma si o contributie a sotiei. In cazul unui divort si/sau partaj, instanta poate decide ca o parte din casa i se cuvine si doamnei. Sfatul meu este sa va mai ganditi la intretinere, sfatuiti-va cu un notar.

Inteleg ca nu vreti sa atacati un astfel de act de instrainare. In acest caz, va sfatuiesc sa participati si dumneavoastra la semnarea actelor, sa declarati ca sunteti de acord cu instrainarea (in conditiile art. 1901 alin 4 cod civil) si sa stabiliti in scris, impreuna, ce se intampla cu comodatul. Dupa cum doriti, poate sa continue sau sa nu continue.

Succes!
Contractul de comodat (tatal meu) si comodatar ( eu) este semnat de mine si de tatal meu pentru o perioada de 10 ani.
In cazul decesului tatalui, eu mai am dreptul de a locui in imobil? Mentionez ca acest imobil ramane ca mostenire fratelui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - contestare contract intretinere vydy_remus vydy_remus Buna ziua, Bunicii aveau 3 proprietati: o curte cu 2 case si 2 terenuri (unul de 6000mp si altul de 4000mp). Bunicul a decedat acum 25 de ani iar ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare_cumparare cu uzufruct viager bosog bosog Buna ziua. Sotul meu are un frate din prima casatorie a socrului meu , iar la data nasterii sotului,soacra mea nu era casatorita legal cu acesta .Socrii mei ... (vezi toată discuția)
Contract imobil - sfat nasobraznic nasobraznic Am fost crescuta de un cuplu care au locuit in concubinaj.El ( tata) ma adoptat dar nu si ea ( care nu in acte mi_a devenit mama). Tati a murit si am ramas ... (vezi toată discuția)