Buna ziua.
In 31.12.2011 s-a facut reevaluarea unor cladiri(birouri), care s-a inreg. in contab. prin anularea amortizarii si inlocuirea valorii brute cu val. reevaluata.Din luna urmatoare, adica din ianuarie 2012 am calculat amortizarea prin impartirea valorii reevaluate la numarul de luni ramase de amortizat, rezultandu-mi o chelt. cu amortizarea mult mai mare decat ch. cu amortizarea inainte de reevaluare(chelt. pe care am considerat-o deductibila).Din cate am inteles eu, surplusul din reevaluare (contul 105) se transfera in contul 1065 pe masura ce activul este amortizat, urmand ca acest surplus din reevaluare sa fie impozitat, trecandu-l la rd.11 din declaratia 101, SAU se impoziteaza la cedarea/casarea activului.
Eu nu am trecut nimic din ct.105 pe contul 1065, l-am lasat asa gandindu-ma ca la o viitoare reevaluare sa am de unde diminua ct.105( daca va fi cazul), si nici nu am impozitat surplusul din reev., din moment ce nu l-am trecut la 1065.
Este corect asa?
Subliniez ca impozitarea rezervei este obligatorie daca are loc deducerea pe calea amortizarii fiscale (art. 22, alin 5^1 Cod fiscal + Norme de aplicare)