avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionarea anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionarea anticipata

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti in functie de datele prezentate daca in nov 2014(asta ar fi data pensionarii anticipate) am vechimea suficienta pentru a beneficia de pensia anticipata ( peste 31/2): data nasterii 30.09.1958; data incadrarii in munca 27.10.1981, data incetarii activitatii 01.03.2013. Nu am fost in grupe ,,deosebite de munca'' sunt economist. Daca nu indeplinesc conditia de vechime nu pot beneficia de pensia anticipata?
Cel mai recent răspuns: Florenta30 , utilizator 14:09, 19 Martie 2013
Limita de varsta la 61 de ani si 2 luni.
Pensie antiipata,sau anticipata partiala la 56 de ani si 2 luni.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 38 de ani si 2 luni,fara stagiu asimilat.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala cu penalizare,este de 31 de ani si 2 luni,fara stagiu asimilat.
Penalizarea este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.Pentru 5 ani(60 de luni)de anticipare penalizarea va fi de 45%.
va multumesc!
nu stiu ce inseamna ,,fara stagiu asimilat"
1. Este vorba de perioade asimilate staguiilor de cotizare pentru care nu se plateste contributia pentru pensie si ele se valorifica numai la pensia pentru limita de varsta.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
...
am inteles
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procentul de diminuare a pensiei anticipate partiale lani lani va rog sa ma lamuriti care ar fi procentul de diminuare a pensiei anticipate si cum se calculeaza ea avand in vedere ca sunt o persoana de sex feminin nascuta ... (vezi toată discuția)
Conditia de pensionare..(inclusiv anticipata si partial anticipata) SILVIA.S SILVIA.S Sunt nascuta in oct 1957 , ma aflu pe piata muncii din sept 1976 ( 36 ani 5 luni). Conform L 263 care sunt conditiile iesirii la pensie (in toate cele trei ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala arhontele arhontele Cand se poate pensiona anticipat o femeie nascuta in august 1954? In iunie 2014 pentru limita de varsta? Pensia anticipata inseamna si o reducere a pensiei? (vezi toată discuția)