avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... negocierea colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

negocierea colectiva

Ma poate ajuta cineva cu urmatoarea "poveste"?
Este vorba despre o firma din domeniul vanzarilor, cu agenti in toata tara. Saptamana viitoare se organizeaza o intalnire cu acestia (ceea ce se intampla foarte rar la noi in firma) si as vrea sa stiu daca este timp pentru incheierea tuturor formalitatilor privitoare la NEGOCIEREA COLECTIVA. Iata cum m-am gandit sa fac (si as vrea sa imi spuneti daca procedez corect):
Pasul 1 - Voi face un "CCM" ce va cuprinde minimul de cerinte (practic un "model" de la care sa se porneasca negocierea);
Pasul 2 - Voi trimite o convocare tuturor angajatilor (care trebuie sa fie emisa de administrator) pentru desemnarea reprezentantului salariatilor;
Pasul 3 - La intrunirea respectiva vor fi prezenti aproximativ 50 de angajati (dintr-un nr. de 70) si unul din cei doi administratori. Voi face un tabel cu acestia (sub numele LISTA SALARIATILOR PREZENTI LA ADUNAREA GENERALA PENTRU DESEMNAREA SALARIATILOR DIN DATA DE ...);
Pasul 4 - Se va constitui o COMISIE (aici e vorba de 2-3 persoane alese aleator "din multime" :) sau trebuie indeplinita o anumita procedura?) care va proceda la organizarea si desfasurarea alegerii reprezentantilor.
Pasul 5 - Se voteaza... si se alege... sa spunem UN REPREZENTANT AL SALARIATILOR. Se incheie un proces verbal in acest sens.
Buuun... In speranta ca pana aici ar fi indeplinita procedura... si considerand ca as vrea ca totul sa se opreasca la negociere... pentru ca imi trebuie mai mult timp ca sa citesc hotarari, legi... si eu mai stiu ce trebuie sa mai cuprinda un astfel de CCM la nivel de unitate (astfel incat nimeni sa nu aiba de pierdut).... care ar fi pasul urmator...?
DACA ATI AJUNS PANA AICI MULTUMESC IN PRIMUL RAND PENTRU RABDARE. ACUM, VA ROG, ... CINE E IN CUNOSTINTA DE CAUZA... AJUTOOR...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:16, 21 Februarie 2009
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 224. - (1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si daca nici unul nu este membru de sindicat, interesele acestora pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
(3) Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.
Art. 225. - (1) Pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au implinit varsta de 21 de ani si care au lucrat la angajator cel putin un an fara intrerupere.
(2) Conditia vechimii prevazute la alin. (1) nu este necesara in cazul alegerii reprezentantilor salariatilor la angajatorii nou-infiintati.
(3) Numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
(4) Durata mandatului reprezentantilor salariatilor nu poate fi mai mare de 2 ani.
Art. 226. - Reprezentantii salariatilor au urmatoarele atributii principale:
a) sa urmareasca respectarea drepturilor salariatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare, cu contractul colectiv de munca aplicabil, cu contractele individuale de munca si cu regulamentul intern;
b) sa participe la elaborarea regulamentului intern;
c) sa promoveze interesele salariatilor referitoare la salariu, conditii de munca, timp de munca si timp de odihna, stabilitate in munca, precum si orice alte interese profesionale, economice si sociale legate de relatiile de munca;
d) sa sesizeze inspectoratul de munca cu privire la nerespectarea dispozitiilor legale si ale contractului colectiv de munca aplicabil.
Art. 227. - Atributiile reprezentantilor salariatilor, modul de indeplinire a acestora, precum si durata si limitele mandatului lor se stabilesc in cadrul adunarii generale a salariatilor, in conditiile legii.
Art. 228. - Timpul alocat reprezentantilor salariatilor in vederea indeplinirii mandatului pe care l-au primit este de 20 de ore pe luna si se considera timp efectiv lucrat, fiind salarizat corespunzator.
Art. 229. - Pe toata durata exercitarii mandatului reprezentantii salariatilor nu pot fi concediati pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariati.

Deoarece va desfasurati activitatea in domeniul comertului, vedeti ca exista CCM la nivel de ramura comert. Dispozitiile CCM la nivel de unitate nu poate sa contina dispozitii contrare CCm la nivel de ramura, nici nu poate sa acorde drepturi sub nivelul celor prevazute aici.
Mi se pare corecta procedura de alegere a reprezentantilor salariatilor. Aveti grija ca reprezentanţii salariaţilor sunt aleşi în cadrul adunării generale a salariaţilor, cu votul a cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor. De asemenea, trebuie sa stabiliti atribuţiile reprezentanţilor salariaţilor, modul de îndeplinire a acestora, precum şi durata şi limitele mandatului lor în cadrul adunării generale a salariaţilor.

Legea prevede ca negocierea este obligatorie , nu si incheierea c.c.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca la nivelul unitatii laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Daca exista un contract colectiv de munca la nivelul unitatii,el trebuie semnat de catre toti angajatii?Daca nu,atunci angajatii de unde iau cunostinta despre ... (vezi toată discuția)
Consiliul angajatilor farcas25 farcas25 Lucrez intr-o companie multinationala de provenienta americana care are mai multe site-uri in Europa (Germania, Franta, Olanda, Polonia, Cehia, Romania ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv ginnyy ginnyy potrivit legii 130/1996 - Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie pentru unitatile cu mai mult de 21 de salariati. Negocierea presupune ... (vezi toată discuția)