avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1853 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament - este obligatorie prezenta ambilor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament - este obligatorie prezenta ambilor soti la semnarea actului?

La semnarea actului de vanzare-cumparare a unui apartament trebuie sa fie prezenta si sotia (sotiile) vanzatorului (vanzatorilor)?
numai daca este trecuta pe actul de proprietate.
O întrebare sibilinică merită un răspuns sibilinic: depinde.

Soţia (soţiile, înţeleg că este vorba despre coproprietari) trebuie să îşi manifeste acordul expres doar dacă bunul este comun, chiar dacă ele, soţiile, nu sunt trecute în CF.

Soţul care înstrăinează un bun propriu (sau o cotă proprie dintr-un bun) nu are nevoie de acordul soţiei decît dacă imobilul constituie locuinţa familiei (art. 322 NCC):

Art. 322. -
(1) Fără consimțământul scris al celuilalt soț, niciunul dintre soți, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinței familiei și nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosința acesteia
(2) De asemenea, un soț nu poate deplasa din locuință bunurile ce mobilează sau decorează locuința familiei și nu poate dispune de acestea fără consimțământul scris al celuilalt soț
(3) În cazul în care consimțământul este refuzat fără un motiv legitim, celălalt soț poate să sesizeze instanța de tutelă, pentru ca aceasta să autorizeze încheierea actului
(4) Soțul care nu și-a dat consimțământul la încheierea actului poate cere anularea lui în termen de un an de la data la care a luat cunoștință despre acesta, dar nu mai târziu de un an de la data încetării regimului matrimonial
(5) În lipsa notării locuinței familiei în cartea funciară, soțul care nu și-a dat consimțământul nu poate cere anularea actului, ci numai daune-interese de la celălalt soț, cu excepția cazului în care terțul dobânditor a cunoscut, pe altă cale, calitatea de locuință a familiei
(6) Dispozițiile alin. (5) se aplică în mod corespunzător actelor încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (2).



Pe de altă parte, soţia nu trebuie să fie prezentă fizic la încheierea actului. Poate da o procură.
cyan a scris:

numai daca este trecuta pe actul de proprietate.


Imi pare rau sa va contrazic.
Un imobil poate fi dobandit in timpul casatoriei, deci sa fie bun comun, si totusi contractul de vanzare cumparare sa fie semnat doar de "barbatul casei", asa ca .... raspunsul dumneavoastra este usor inexact.
La instrainarea unui imobil este necesar acordul de vointa al tuturor cpoprietarilor, manifestat direct, prin prezenta acestora in fata notarului public, sau "indirect" (daca putem spune asa), manifestat printr-o procura speciala autentica.

In vederea instrainarii unui bun imobil comun , proprietate comuna in devalmasie, este obligatoriu acordul de vointa al ambilor soti .( actul este lovit de nulitate relativa , in situatia in care este perfectat fara a exista acordul de vointa al unuia dintre sotii coproprietari).

Bunul imobil propriu dobandit de catre unul dintre soti, in timpul casatoriei, poate fi instrainat, solo consensu, prin simplul acord de vointa al proprietarului,prin act autentic, ad validitatem , fara nicio alta formalitate.



Stoica Ioana a scris:



Bunul imobil propriu dobandit de catre unul dintre soti, in timpul casatoriei, poate fi instrainat, solo consensu, prin simplul acord de vointa al proprietarului, prin act autentic, ad validitatem , fara nicio alta formalitate.






Boldările îmi aparţin.

Există o - hai să-i spunem uşoară - contradicţie în termeni. Ori e solo consensu, ori e solemn (forma autentică).

Tertium (zic şi eu, precum latinul) non datur.

Alte discuții în legătură

Are dreptul legal sotia mea sa inchirieze apartamentul nostru, sa-l inregistreze la anaf, sa incaseze in contul ei chiria, etc. - ea fiind co-proprietara apartamentului ? Alo2016 Alo2016 Are dreptul legal sotia mea (co-proprietara a apartamentului nostru) sa il inchirieze cu contract pe numele ei, sa inregistreze contractul la ANAF si sa ... (vezi toată discuția)
Locuinta familiei si cartea funciara GabituD GabituD Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune. Ce semnificatie are faptul ca locuinta este sau nu inscrisa in Cartea Funciara ca fiind ... (vezi toată discuția)
Imobil obtinut inainte de casatorie tbia tbia Ce poate face unul dintre soti, care a cumparat o casa inainte de casatorie, pentru a trece si pe celalat sot pe extrasul de carte funciara? (vezi toată discuția)