Un muritor de rand, de exemplu. Cumpara terenuri in intravilan, apoi le lotizeaza si pe loturile respective construieste constructii cu destinatie de locuinta. Infine la fiecare tranzactie respectivul castiga aproximativ 50.000 $. Poate constitui "evaziune fiscala"? ...
In termeni juridici tranzactiile respective se numesc "tranzactii speculative", deoarece respectivul nu detine nici o forma legala in sensul SRL sau SC etc. ci pe "neve".
Astept raspunsurile D-voastra si va multumesc anticipat.=D>
De ce considerati ca faceti "evaziune fiscala" atata vreme cat la vanzare vi se retine la notariat impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare ? Problema dvs.este ca trebuie sa mergeti la administratia financiara de care apartineti cu domuciliul si sa completati Declaratia 020. La pct.3.2.7.(Altele),bifati si scrieti "Vanzari imobiliare".Veti obtine un certificat de inregistrare in scopuri de TVA (deoarece ati depasit suma de 65000 euro ca venituri).Veti depune trimestrial Declaratia 300(decont de taxa pe valoarea adaugata).
Da, asa este!!! Impozitul de care vorbiti D-voastra, este impozitul pr o trazactie imobiliara "banala", atunci cand vinzi proprietatea ta normala, si nici decum cumperi terenuri (vezi cazul Becali) cu scop speculativ (cumperi terenuri le lotizezi si, apoi construiesti constructii si apoi le comercializezi),Impozitul la notar este de 3% pe valoarea declarata a tranzactiei, si, vezi cat castiga speculantul prin evaziune fiscala, ca domnia sa nu a declarat cat venit (castig la piata neagra) a obtinut din operatiunile facaute.
In fine eu am pus in discutie despre "tranzactiile speculative", constituie "evaziune fiscala"? sau nu?
As fi dorit mai multe raspunsuri, deoarece am consultat noile dispozitii ale legii ce intra de vineri in vigoare..
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.