avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectare CIM de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectare CIM de catre angajator

Buna ziua!

In anul 2010 am fost angajat intr-o SA cu clasa de salarizare nr.4
In aceasta compania, salariile sunt acordate in baza unei grile de salarizare, fiecarei clase, apartinandu-i o anumita suma.

De ex clasa 1 = salar brut 1000 clasa 2 = salar brut 1036 clasa 3 = salar brut 1100 .etc

In anul 2011 am fost transferat in alta sectie, am primit clasa nr 9 iar contractul individual de munca a fost modificat printr-un act aditional, cu acordul ambelor parti, convenindu-se urmatoarele:

"Modificarile se fac in baza notei de transfer (act care se anexeaza) si se aplica din data de .....2011 pe durata nedeterminata.

Modificarile constau in:
(...)
(...)
schimbarea salariului de la clasa de salarizare 4 de 1112 la clasa de salarizare 9 de 1309, de proba 6 luni in conditii normale de munca apoi cl. 12"
( ce am ingrosat este scris cu pixul)

Am facut rost de o copie dupa CIM(semnata si stampilata conform cu originalul) si am vazut in acest act aditional ca eu de acum 2 ani trebuia sa am clasa 12 dar si in prezent am 9. Diferenta fiind de aprox 100 de lei net lunar.

Am vorbit cu seful meu (sef doar pe sectia in care lucrez) iar el mi-a spus ca nu am primit clasa a 12-a dupa 6 luni de lucru (perioada de proba) in acea sectie din cauza ca nu au primit de la departamentul "resurse umane" un document prin care ei sa evalueze situatia angajatilor. (Banuiesc ca daca eu eram evaluat cu Foarte Bine, clasa imi era marita la 12).
Oricum, mi sa parut cam suspecta treaba pentru ca el stia ca si in prezent sunt platit cu clasa a 9-a si a inceput sa fie agitat, semn ca ceva nu ii in regula la nivel de sectie.

A sunat la departamentul de resurse umane iar el mi-a spus ca cei de la R.U. au zis ca a fost greseala lor ca nu au trimis raportul de evaluare, ca o sa-mi primesc diferenta de salar din urma(in 3 transe) si ca sunt rugat sa nu mai spun la nimeni despre acest lucru.

Dupa pasti, sunt hotarat sa plec din acesta firma, fara preaviz, depunand o cerere prin care mentionez ca nu s-a respectat CIM.(astfel banuiesc ca sunt scutit de concediere din cauza abaterilor indisciplinare (din cauza ca nu m-am prezentat la servici).

1. Pot sa fac acest lucru? Din cate am inteles trebuie sa cer un numar de inregistrare pentru cerere de demisie fara preaviz, dar mai apoi ce trebuie sa fac cu acel numar?

2. Cand plec vreau sa imi primesc toata diferenta de clase o singura data, ii pot ameninta cu reclamatie la ITM pentru ca nu au respectat CIM?

Apropo, pot sa dovedesc ca nu au respectat CIM-ul, adica nu am fost platit cu clasa nr 12, cu o fisa cu clasele de salarizare, ultima fisa de salar, si eventual cu un extras de cont bancar care sa dovedeasca ca in contul in care imi primesc salariul, nu am primit mai mult de suma x in ultimii 2 ani, suma ce este egala cu clasa de salarizare 9

3. De ce nu mai vor sa afle nimeni despre asta?
4. Pot sa ii amenint cu o reclamatie la ITM sau deschiderea unui proces impotriva lor daca nu vor sa ma bage in somaj dupa pasti?
5. Pot obtine niste bani de pe urma greselii lor?
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
rony2006, utilizator

Alte discuții în legătură

Spor vechime 2015 bugetar pmarians pmarians buna ziua, tatal meu este bugetar , angajat la primaria unei comune ca lucrator calificat. are o vechime in munca de 34 ani , ultimii 10 ani ca bugetar. ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut de la 1 mai conform noului cm micaela38 micaela38 Ce avem de facut dupa data de 1 mai in cadrul Departamentului Resurse Umane? Vor trebui semnate noi CIM cu salariatii? Ce se modifica? Urmeaza sa plec din ... (vezi toată discuția)
Noua incadrare in februarie 2011 nicoleta2007 nicoleta2007 Buna ziua, sunt functionar public in cadrul unei primarii de municipiu, in functia de consilier superior tr. 3, cu o vechime in munca corespunzatoare sporului ... (vezi toată discuția)