avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recurs in interesul legii, Recurs ICCJ-Decizia nr. 19 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recurs in interesul legii, Recurs ICCJ-Decizia nr. 19 din 10 decembrie 2012

A. Decizia nr.19/10.12.2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie privind recursurile in interesul legii, referitoare la interpretarea si aplicarea prevederilor art. 2 lit. e) si art. 164 alin. (2) si (3) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si pct. V din anexa la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, decide ca sporurile si alte venituri suplimentare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public daca au fost incluse in baza de calcul conform legislatiei anterioare, sunt inregistrate in carnetul de munca sau in adeverintele eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare, si pentru acestea s-a platit contributia de asigurari sociale. Aceasta prevedere la ce categorii de pensionari se refera?, numai la cei care au fost pensionati potrivit Legii nr.19/2000 sau si la cei care s-au pensionat sau urmeaza sa se pensioneze potrivit Legii nr.263/2010, pentru veniturile realizate inainte de 01.04.2001, sau nu se aplica?? Va multumesc !

B. Referitor la aceasta decizie, daca un cetatean deja pensionat sa zicem prin anul 2011 dupa legea 19, are o adeverinta cu un spor ( data fiind inainte de anul 2000) , denumit spor de ore suplimentare ( se lucrau ore suplimentare cu note de chemare)- in adeverinta se precizeaza ca s-a platit CAS- el poate cere recalcularea pensiei valorificand si aceste venituri???

C. De asemenea CP sunt obligate sa valorifice si urmatoarele venituri suplimentare ( obtinute inainte de anul 2000 obtinute inainte de anul 2000 inclusiv pentru cei care se pensioneaza azi)??? – ACESTE DECIZII FIIND OBLIGATORII -
1. veniturile obtinute pentru munca prestata in regim de lucru prelungit ( pe santier) corespunzatoare orelor lucrate peste programul de 8ore/zi si platite ca ore normale atat la cei care au fost pensionati potrivit Legii nr.19/2000 cat si la cei care s-au pensionat sau urmeaza sa se pensioneze potrivit Legii nr.263/2010???- Decizia ICCJ nr. 19 /2011
2. sumele castigate in acord global suplimentar fata de salariul tarifar;
DA sau NU?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:53, 22 Martie 2013
Dispozitiile legale in vigoare prevad in mod expres ca formele de retribuire obtinute in acord global nu vor fi luate in calcul la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie, intrucat nu au constituit sporuri cu caracter permanent si nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 .
Prin Decizia nr.19 din 17.10.2011, publicata in Monitorul Oficial nr.824/22.11.2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat favorabil recursul in interesul legii privind stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, hotarand astfel :
« In interpretarea dispozitiilor art. 2 lit. e), art. 78 si art. 164 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si ale art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabileste ca:
Formele de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si, pentru acestea, s-a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.»
Potrivit prevederilor art.329 din Codul de procedura civila, pentru a se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din oficiu sau la cererea ministrului justitiei, colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, colegiile de conducere ale curtilor de apel, precum si Avocatul Poporului au indatorirea sa ceara Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti.
Ca urmare, recursul in interesul legii nu produce efecte asupra partilor din proces, ci reprezinta instrumentul procedural prin care se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legilor pe intreg teritoriul tarii.
Decizia pronuntata numai in interesul legii nu are efecte asupra hotararilor judecatoresti examinate, iar dezlegarea problemelor de drept judecate este obligatorie numai pentru instante.
Ca urmare, apreciem ca efectele deciziilor pronuntate in cadrul recursului in interesul legii nu se pot opune cu autoritate de lucru judecat legilor promulgate ulterior pronuntarii acestuia.
In opinia noastra, instantele se conformeaza interpretarii legii realizate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pe calea recursului in interesul legii numai pentru litigiile nesolutionate, aflate pe rolul acestora inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau asupra cererilor de chemare in judecata introduse ulterior impotriva deciziilor de pensionare emise de catre casele teritoriale de pensii, in conformitate cu prevederile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Actualii si viitorii pensionari au posibilitatea in continuare sa solicite adeverinte cu veniturile realizate in acord global si sa se adreseze instantei in vederea valorificarii acestora. Insa, in instanta, nu vor putea invoca Decizia nr. 19/2011 a ICCJ, intrucat se vor judeca potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010, act normativ care contine prevederi exprese cu privire la nevalorificarea acestor venituri:
Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin Hotararea nr. 257/2011:
Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;



24-04-2012 11:32


Sursa:


[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie, calcul in functie de acordul global krinaserban krinaserban De ce nu se calculeaza pensia dupa lucrul in acord global,ce se poate face in acest caz? (vezi toată discuția)
Recalculare pensie cu acord global iulius dogan iulius dogan Buna ziua De curand am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta. Am observat ca adeverintele depuse la casa de pensii cu sumele obtinute prin ... (vezi toată discuția)
Decizia iccj 19/2011 wap54 wap54 La Curtea de apel Craiova sunt respinse dosarele in care se solicita recalcularea pensiilor dupa veniturile brute realizate pana in anul 2001 dupa adeverintele ... (vezi toată discuția)