Buna ziua,
In urma cu 5 zile am adus la departamentul resurse umane o cerere de reducere a programului de munca cu 1/4, insotita de o recomandare de la medicul de familie, eu fiind insarcinata in 12 saptamani. A doua zi am fost trimisa la medicina muncii, de unde am primit raspuns ca nu se recomanda sa stau in pozitie ortostatica timp indelungat si, deci, sa mi se reduca timpul de lucru. Directorul a fost de acord cu aceasta reducere, numai ca vrea sa fractioneze acest programul de 6 ore in doua, cu o pauza de doua ore ""pentru repaos pentru miscare", asa cum a precizat in justificare.
Eu i-am raspuns ca am nevoie doar de repaos si ca as dori ca programul sa fie de 6 ore legat, la fel cum si colegii mei au 8 ore legate. Mentionez ca am munca de birou, iar cele 6 ore coincid cu programul colegilor mei.
Am cateva intrebari:
1. Este legal sa imi fractioneze programul? Si daca da, in cele doua 2 ore de pauza ce ar trebui sa mi se ofere, ca e clar ca de alt scaun nu am nevoie...si nici de sala de forta pentru miscare
2. Avand in vedere ca nu ne intelegem asupra programului, ce ar trebui sa fac? Pot sa plec dupa 6 ore de program? Sunt acoperita de cerere si cele doua recomandari?
Va multumesc!
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 13. - În baza recomandãrii medicului de familie, salariata gravidã care nu poate îndeplini durata normalã de muncã din motive de sãnãtate, a sa sau a fãtului sãu, are dreptul la reducerea cu o pãtrime a duratei normale de muncã, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementãrilor legale.
Art. 17. - (1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.
2. - Cred ca angajatorul dvs. confunda art.13 cu art.17.
- Ceea ce vrea sa faca el nu este o reducere a programului de lucru ci o gaselnita (ilegala) care sa ii permita sa va tina la serviciu tot 8 ore pe zi.