In luna iulie 2012 am avut permisul de conducere suspendat pe o perioada de 3 luni ptr viteza ,in peroiada de suspendare am fost depistat de organele de pol conducind in incinta portului,am dat o declaratie explicindu-le ca nu am stiut ca drumurile din incinta port sunt considerate drumiri rutiere.Dupa trecerea perioadei de suspendare ,am fost si am ridicat permisul fara probleme.In luna ianuarie am fost oprit si s-a retinut permisul de conducere ptr circulatia cu nr, rosii expirate ,ptr care am luat dovada de circulatie provizorie,la prelungirea acesteia (luna martie)cei de la pol mi-au retinut dovada pentru motivul ca abia acum a aparut dosarul ptr circulatia cu carnetil suspendat(luna septembrie).Ce ce poate intimpla?Care ar putei fi repercursiunile?
Daca ati avut permisul suspendat pe 90 se zile, de la momentul comunicarii catre dumneavoastra mai puteati conduce inca 15 zile.
Daca va aflati dupa expirarea acestei perioade, fapta constituie infractiune.
"Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă."
Daca nu aveti antecedente, instanta ar putea decide o pedeapsa cu suspendare, anularea permisului de conducere, cu posibilitatea obtinerii unui nou permis de conducere dupa un an de zile de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Necunoasterea legii nu absolva de vina persoana care o invoca. Nu va trag de urechi, sa nu va suparati, doar va spun ca acesta nu va fi un argument luat in calcul de instanta.
Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul pe care sunt aplicate placute cu numarul provizoriu de circulatie expirat, iar autorizatia de circulatie provizorie si-a încetat valabilitatea, intruneşte elementele constitutive ale infractiunii prevazute în art. 85 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 85
(1) Punerea în circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseste cu închisoare de la unu la 3 ani.
Art. 86
(...)
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de care o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
Deci pedeapsa cu inchisoarea este cea mai grava consecinta care ar putea decurge din concursul celor doua infractiuni.
Dosar penal
Bara Stefania
Buna seara! Va rog frumos sa imi spuneti si mie la ce consecinte sa ma astept. Am condus o masina neimatriculata cu nr rosii provizorii expirate fara a detine ... (vezi toată discuția)