avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... divort in austria- competenta teritoriala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

divort in austria- competenta teritoriala

buna ,sunt casatorit in austria ,dar amandoi suntem romani si dorim sa divortam numai ca eu inca locuiesc in austria insa ex.este in tara si nu stiu unde trebuie sa div.aici sau in tara.ps.nu avem copii sau ceva de impartit.astept raspuns.multumesc
Cel mai recent răspuns: bib30 , utilizator 13:43, 25 Martie 2013
Buna ziua, puteti sa divortati atat in Romania, cat si in Austria. Regulamentul 2201/2003 stabileste care sunt tribunalele competente sa se pronunte asupra divortului in cazul cuplurilor mixte sau/si al cuplurilor care isi au locuinta efectiva intr-un alt stat decat statul de origine.

Astfel, un prim criteriu foarte important in functie de care o instanta sau alta este competenta a judeca divortul, este criteriul privind „domiciliul”. Cand vorbim de domiciliu, insa, nu ne referim doar la cel care rezulta din documente, ci la locuinta in care sotii/sotul traiesc efectiv.

Prin urmare, pe baza unor criterii alternative, divortul poate fi introdus doar la instanta din tara unde:

sotii isi au domiciliul obisnuit;
sotul parat isi are domiciliul obisnuit;
daca sotii nu mai locuiesc in acelasi stat membru, in statul unde si-au avut ultimul domiciliu comun obisnuit, cu conditia ca unul din ei sa mai locuiasca acolo;
in caz de cerere de divort comuna, in statul in care locuieste unul din soti;
in statul in care isi are domiciliul obisnuit reclamantul, cu conditia sa fi locuit acolo cel putin 1 an inainte de introducerea cererii de divort;
in statul al carui cetatean este reclamantul, cu conditia sa fi locui acolo cel putin 6 luni inainte de introducerea cererii de divort.
Un al doilea criteriu important, in situatia in care sotii nu se gasesc in niciunul din cazurile prezentate mai sus, este “cetatenia”. Divortul poate fi introdus la instanta din tara de cetatenie a celor doi soti, doar in cazul in care acestia au cetatenie comuna.

Pentru a divorta in Romania, trebuie sa transcrieti casatoria in registrele de stare civila romana. Cred ca se poate face si prin intermediul unui Consulat Roman din Austria.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
tatianat, utilizator
În cazul acesta, mergeti la starea civila unde v-ați căsătorit și în 30 de zile sunteți divortați
am incercat in romania dar un avocat a cerut 1000e ,mi se pare cam mult si cred k ea nu vrea sa semneze
1. Daca ambii sunteti de acord cu divortul, mergeti la starea civila si veti divorta in 30 de zile la o cheltuiala mimina (de la 0 lei la maxim 300 lei, în functie de primarie).
2. Dacă nu va intelegeti, mergeti in instanta de la ultimul domiciliu comn al sotilor, care am o presimtire ca este in Austria și deci instanta austriaca este competenta.
multumesc mult,de asta am avut frica si problema este k ea nu mai locuieste in austria.

Alte discuții în legătură

Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia.... divort in romania voloagaelena voloagaelena Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Divort Monica_1983 Monica_1983 Sunt casatorita cu cetatean italian in Romania.De 2 ani si jumatate suntem despartiti si eu traiesc in Romania,pot sa cer divortul aici? (vezi toată discuția)