Domnul X poate sa-i dea in judecata pe fata si sotie. Normal ca la notar aceste doua persoane trebuia sa spuna daca mai sunt mostenitori si altii. Ele au dat o declaratie probabil in fata notarului ca nu mai sunt alti mostenitori si cunoscand falsul in declaratii,acestia vor raspunde.
Bun. Acum,am inteles ca bunurile mostenite au fost vandute. In situatia aceasta daca persoana care a cumparat bunurile mostenite nu a fost de rea credinta,atunci cei care au vandut va trebui sa ii plateasca lui X partea care i s-ar cuveni ca mostenitor.
X poate sa faca plangere penala impotriva celor 2 ptr marturie mincinoasa.
Cei doi nu pot fi exclusi de la masa succesorala,chiar daca au marturisit stramb. Au si ei partea lor de mostenire.
Ceva nu este in regula in speta dumneavoastra. Succesiunile se deschid prin moarte. asadar momentul deschiderii succesiunii este decesul lui decujus. Mostenirea se accepta intr-un termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii. Dvs. spuneti ca au trecut 3 ani.
3ani > 6luni :-/ Succesiunea se accepta printr-un act autentic in fata notarului. Daca x nu a acceptat succesiunea in termenul prevazut de lege, se considera ca a renuntat tacit la aceasta, astfel ca mostenirea revine acelora care au acceptat-o.
Ca o solutie: X ar trebui sa demonstreze ca nu a avut cunostinta de decesul lui decujus. Poate sa faca asta? Daca da. Atunci putem discuta si de posibilitatea de a putea fi repus eventual in termen, si de a putea accepta succesiunea. O eventuala raspundere a celorlalti mostenitori, etc.
De asemenea, ati mai putea lua in considerare si o eventuala acceptare voluntara tacita a mostenirii. Era prevazuta de art. 689 vechiul Cod Civil, care prevedea ca acceptarea este tacita cand eredele face un act, pe care nu ar putea sa-l faca decat in calitatea s-a de erede, si care lasa a se presupune neaparat intentia de acceptare. De exemplu: Daca dupa moartea lui decujus, X a vandut un bun care stia ca este al defunctului si nu al sau, consideranduse mostenitor, inseamna ca el (X) a acceptat tacit mostenirea. :)
Succes !
Asta este problema aruncata in discutie...iar in baza noului cod civil, perioada este de 1 an si nu de 6 luni. Tot in baza noului cod civil, avem si acceptarea tacita, dar asta trebuie demonstrata. Asadar, poate sa revoce dezbaterea succesorala daca au trecut 3 ani? daca nu, poate macar sa faca o plangere penala impotriva celor ce au declarat fals in fata notarului cum ca nu mai exista un alt mostenitor? Vreau date foarte precise, pentru ca joi are loc o confruntare si vreau sa stiu 100% pe ce ma pot baza pentru a nu ajunge in instanta.
Asadar, domnul X, mai poate sa faca ceva pentru a-si recupera legal partea sa de mostenire in conditiile in care a fost pasiv pe o perioada mai mare de un an? Si daca nu, poate depune plangere penala impotriva rudelor ce au declarat mincinos in fata notarului? Domnul X nu a fost informat despre dezbaterea succesiunii, ceea ce ma face sa cred ca rudele sale au mintit in fata notarului, cum ca nu exista un alt mostenitor. in aceasta situatie, daca exista posibilitatea unei plangeri penale, se poate negocia...Va rog un raspuns...!!!
Domnul X este copilul celui decedat!
Copiii sunt mostenitori rezervatari, sezinari si privilegiati, deci nu pot fi inlaturati de la mostenirea legala.
Domnul X, trebuie sa solicite anularea certificatelor de mostenitori emise si dezbaterea succesiunii tinand cont si de cota ce-i revine acestuia.
Daca bunurile au fost vandute, atunci fie se solicita si anularea actelor de vanzare facute, fie cei ce au vandut pot fi obligati la plata unei sulte echivalente cu cota parte ce i-ar fi revenit "domnului X" din intreaga mostenire.
... simplu, nu? :)
In ce priveste plangerile penale pentru fals in declaratii, chiar dupa solutionarea acestora in mod favorabil, nu reprezinta cauze de nedemnitate succesorala.
Este foarte simplu domnule avocat, dar ce ma fac cu:
Art. 1103
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2) Termenul de opţiune curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.
Pentru ca pasivitatea domnului X mai mare de un an de zile il scoate din termenul de optiune succesorala. Domnul X nu a acceptat nici tacit mostenire, pentru ca nu exista acte care sa-l incadreze la o acceptare tacita. Imi puteti explica, daca aveti bunavointa, pe ce Art ma pot baza cand incerc sa elimin acest text de lege? Imi este greu sa negociez cu rudele de rea credinta fara un text legal. Pe noi ne intereseaza banii...daca pot sa-i actionez penal, este clar ca se va putea negocia...dar pe de alta parte, vreau sa stiu 100% ca domnul X nu si-a pierdut calitatea de mostenitor prin ne-exercitarea optiunii succesorale in termenul si in conditiile prevazute de Art. 1103. Va multumesc si astept un raspuns, daca timpul va permite...