avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dezbatuta in lipsa unui mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dezbatuta in lipsa unui mostenitor

Avem un cetatean "X". Tatal lui X a murit in urma cu 3 ani. In urma sa au ramas doi copii din prima casatorie (unul fiind cetateanul X), o sotie (a doua casatorie) si fata acesteia din urma (sora vitrega a celor doi copii din prima casatorie).
In urma cu o saptamana, domnul X a aflat ca s-a dezbatut succesiunea, fara ca acesta sa fi fost anuntat. In urma succesiunii, fratele sau bun si sora vitrega, au impartit patrimoniul defunctului, urmand mai apoi o vanzare totala a bunurilor mostenite.

Intrebari:

1. Poate domnul X sa atace in instanta aceasta dezbatere succesorala, in conditiile in care nu a fost anuntat si tinand cont de faptul ca cei doi au facut declaratii mincinoase in fata notarului?

2. Trebuia ca domnul X sa faca intr-o perioada de maxim un an de la decesul tatalui sau o declaratie in forma autentica in care sa precizeze ca accepta mostenirea? In lipsa acestei declaratii, poate sa-si piarda calitatea de mostenitor? (se presupune ca domnul X a stiut de moartea parintelui sau chiar din momentul in care aceasta s-a produs).

3. Poate domnul X sa faca o plangere penala impotriva celor ce au facut declaratii mincinoase in fata notarului, excluzand-ul astfel de la masa succesorilor?

4. Pot fi exclusi de la masa succesorala cei doi mostenitori care au facut declaratii mincinoase in fata instantei, tocmai pentru acest motiv?

Pana joi am nevoie de niste solutii la aceasta speta si raman recunoscator oricarui membru al forumului ce imi furnizeaza un sfat util. Va multumesc!

Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2013
Tirlea Andrei, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 19:38, 24 Martie 2013
LuchianSeb a scris:

Notarul face chemarile. Nu mostenitorii se cheama unii pe altii, ca doar ar fi culmea :))

cunosc un caz in care fratii nu s-au inteles cu privire la mostenire. Una dintre surori a mers la notar si prin notar a chemat si pe fratii ei. In ziua specificata,ora de intalnire fusese stabilita la o ora precisa,iar aceasta sora a mers la notar sa spuna ca succesiunea sa se faca mai devreme cu cateva ore,deoarece cutare frate nu poate veni,iar altul trebuie sa plece din oras si nu poate astepta.....
Notara a inteles ca ceva nu e in neregula,asa ca nu a semnat nimic......a asteptat si apoi la ora stabilita au venit si fratii si au aflat ce pusese la cale sora.
Mai departe succesiunea s-a dezbatut in instanta,insa sora aceasta a dat adrese gresite la judecator,nu a precizat corect adresele fratilor ei ptr a primi citatia de la judecatorie.

Multe smecherii se pot face in Romania.
LuchianSeb a scris:

Notarul face chemarile. Nu mostenitorii se cheama unii pe altii, ca doar ar fi culmea :))

Nu am pus la indoiala cele expuse de dumneavoastra mai sus, doar ca notarul trimite o notificare in baza declaratiilor rudelor ce demareaza procedura si in baza unor martori chemati deasemenea de rude (daca rudele sunt de rea credinta notarul nu are o posibilitate reala de a verifica aceste aspecte). Nu am scris ca rudele cheama alta rude...ce dumnezeului...am spus ca notarul cheama alti mostenitori in conditiile in care are cunostiinta de existenta acestora. Inca nu-mi este clar. Probabil ca sunt greu de cap....dar nimeni nu-mi raspunde clar. Daca trece un an din momentul decesului si nici un mostenitor nu-si exercita in mod autentic interesul pentru mostenire, aceasta devine vacanta? mi se pare putin probabil...ma gandesc la satele romanesti, in care nimeni nu dezbate nici o succesiune cu anii...cunosc familii ce traiesc fara sa fi facut vreo actiune de confirmare a dorintei de a mosteni de generatii intregi.
Asa spune legea. Toate acestea sunt reglementate de lege. Mostenirea devine vacanta in lipsa de mostenitori ca doar stiti cum este statul, i place sa adune :D.
In legatura de chemarea la mostenire facuta de notar, se iau in considerare si alte date in afara declaratiilor rudelor, cum ar fi cele rezultate din actele de stare civila ale defunctului. Din care cu siguranta ar trebui sa rezulte cati copii are etc. etc.
Si stati linistit ca doar nu radeam de dvs., radeam ca imi imaginam cum ar fi fost intr-o situatie in care rudele ar fi trebuit sa se cheme unele pe altele. Deci o ruda lacoma putea sa nu cheme pe nimeni si sa mosteneasca tot. :) Cum de altfel se pare ca s-a si intamplat, dar asta nu inseamna ca este legal, ci este ilegal.
Daca ar fi doar prin intermediul declaratiilor facute la notar, ar fi tot o chemare a rudelor de catre rude, doar ca indirecta.
LuchianSeb, utilizator
Pai tosmai asa este construita speta prezentata de mine....care este intamplator cat se poate de reala. A murit parintele, domnul despre care va spuneam si-a lasat fratele sa stea si sa foloseasca imobilele ce erau mostenire comuna si s-a trezit ca este sunat de o ruda, acum o saptamana, cum ca s-a dezbatut succesiunea si au vandut deja o parte din bunuri. Acesta nu a avut intentia de a renunta la mostenire, doar ca si-a lasat fratele sa stea acolo pana ce vor hotara sa vanda si sa imparta. Astazi a aflat cum ca deja s-a impartit si vandut. Omul m-a sunat in speranta ca pot sa-i dau un sfat si a ramas ca joi mergem in zona sa vorbim cu rudele. trebuie sa ma pregatesc pentru o negociere...uite, ca notarul in cabinetul caruia s-a dezbatut succesiunea nu a trimis o notificare in acest sens catre prietenul meu, asta ma determina sa cred ca rudele sale nu au mentionat existenta sa. Am citit legea de cateva ori si tot nu stiu cum sa actionez...
Tirlea Andrei, Consilier juridic
Pai...tineti cont de cele indicate de mine in caz ca va ajuta si puteti bineanteles sa atacati daca doriti si declaratiile rudelor ca fiind mincinoase, in cazul in care sunt. In rest, poate ar trebui sa-l luati si pe notar putin la intrebari pentru ca nu a notificat toti mostenitorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament eec eec Matusa mea a decedat si nu are copii. A avut inca 2 surori si un frate. Una din surori traieste si de la cealalta sora (care a decedat) are o singura fata ... (vezi toată discuția)
Succesiune , moartea tatalui aselajusto aselajusto Buna ziua , eu locuiesc in apartamentul lasat de parintii mei , este pe numele lor , din pacate tatal meu a decedat as dori sa fac succesiunea , mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire caranbeu caranbeu Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In cazul in care nu este dezbatuta mostenirea, si unul dintre frati sau nepoti, fara acordul ... (vezi toată discuția)