avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil-stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil-stimulent insertie

buna ziua, as avea o intrebare referitoare la indemnizatia crestere copil. Am primit pt prima data acum indemnizatia dupa 3 luni insa as dori sa ma angajez 2 ore pe zi cu contract individual de munca. Mentionez ca am optat pentru 2 ani si am inteles ca ma pot intoarce la munca doar dupa ce implineste copilul 1 an si as primi 500 de lei stimulent in locul indemnizatiei dar in cazul meu mi s-a oferit ocazia sa lucrez doar 2 ore pe zi...pierd indemnizatia daca fac acest lucru??...astept un raspuns...multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: M-Roxanne , utilizator 16:36, 25 Martie 2013
1. In momentul in care veti avea venituri din salarii (chiar si cu doua ore pe zi) vi se va suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.

2. Deoarece ati optat pentru CCC pana la 2 ani puteti beneficia de stimulentul de insertie numai daca reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.

3. Daca doriti totusi sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an atunci o puteti face si veti primi stimulentul de insertie dupa ce va implini copilul 1 an.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art.12
...
(6) In cazul in care persoana indreptatita care a solicitat concediul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta realizeaza venituri profesionale inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se va acorda numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.
...
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Am inteles totul pana la un punct... .Este exclus sa le pot face pe amandoua odata, deci voi alege sa merg acum la lucru si sa primesc banii cand va implini copilul 1 an numai ca aici nu sunt prea lamurita.

Va rog sa ma corectati daca gresesc:

1. Depun actele pentru stimulent acum (renuntand astfel la indemnizatie, clar), alaturi de o dovada de la locul de munca unde intentionez sa ma angajez ( mi-au spus ca imi fac contract individual de munca de la 1 martie), si banii incep sa-i primesc automat dupa ce a facut copilul 1 an? Mai reinoiesc ceva atunci...sau pur si simplu astept sa intre in cont? Asta nu inteleg.

2. ...sau ma angajez pur si simplu...astept sa mi se opreasca indemnizatia si depun actele pentru stimulent cand face copilul 1 an?

Stima
1. Cu o copie dupa contractul individual de munca (CIM) mergeti la Primarie (unde ati depus actele pentru CCC) si solicitati suspendarea platii indemnizatiei pentru CCC si completati cererea pentru plata stimulentului de insertie incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an.

2. In cerere veti stipula si cum vreti sa primiti banii (in cont sau prin posta)
am inteles, va multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ramqby ramqby Buna ziua.As dori sa stiu daca optez pentru CCC 2ani,apoi ma razgandesc si dupa o luna vreau sa merg la munca,primesc pentru restul perioadei ... (vezi toată discuția)
Crestere copil pana la 2 ani oanca oanca buna ziua, as vrea si eu sa stiu: daca optez pentru concediu de crestere copil pana la 2 ani si ma intorc la munca inainte de 1 an, m-ai primesc indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului ioana-otilia ioana-otilia daca m-am angajat, mai pot primi bani pentru cresterea copilului? am auzit ca se pierde insemnizatia si se primeste o \\"somatie\\" pana cand copilul face 2 ... (vezi toată discuția)