avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment scris salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment scris salariat

Conducerea unei societati doreste sa dea unui salariat un avertisment scris, deoarece acesta a lipsit 5 zile consecutiv de la locul de munca, fara aprobarea unui concediu.
In acest caz, cum se procedeaza? Se poate da acest avertisment, fara o cercetare disciplinare prealabila, conform Codului Muncii?
In ceea ce priveste Revisalul, trebuie facuta decizie de suspendare a contractului pe perioada celor 5 zile? Si care este termenul de declarare in Revisal a suspendarii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 25 Aprilie 2013
Potrivit art.251 alin.1 C.mun., sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Asadar, pentru aplicarea sanctiunii disciplinare a avertismentului nu este necesara efectuarea unei cercetari disciplinare.
Exista vreo referinta legala prin care angajatorul este obligat sa prezinte angajatului sanctionat cu avertisment scris un exemplar semnat al acestuia?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
basilic87, utilizator
Da, in art.252 C.mun. , si anume :
art.252 C.mun.:
...
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
...

De la data comunicare incepe sa curga termenul de contestare a deciziei de sanctionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sactiune abuziva la locul de munca mariusastra mariusastra Salut va scriu pentru a ma lamuri intr o problema intampinata la locul de munca Am fost sactionat la art 247. 248 alin(1) lit.a din legea nr 53/2003 din ... (vezi toată discuția)
Sanctiune ecbibl ecbibl Daca in urma unui control s-a dispus sanctionarea unui salariat,va rog sa-mi spuneti care este termenul legal in care se poate emite decizia de ... (vezi toată discuția)
Contestatie sanctiune maria_mirela maria_mirela Buna ziua, Am primit o penalizare de 100 lei, despre care am auzit din gura in gura , nu mi s-a inmanat nimic deocamdata (fapta comisa pe data de 2-10-2014 ... (vezi toată discuția)