avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Proprire salariu- cuantum cat platesc si pensie
Discuție deschisă în Executare silită

Proprire salariu- cuantum cat platesc si pensie

Buna ziua,
Am următoarea problema pe care sper sa mă puteți ajuta sa o rezolv:
- am 2 propriei pe contul de salariu la doua bănci pentru doua credite de nevoi personale
- pana a se infiinta poprirea am divorțat la notar, unde am stabilit o pensie de întreținere pentru copil in cuantum de xxxxx lei
La locul de munca îmi opresc jumătate din salariu pentru cele doua credite iar pensia de întreținere a minorului nu o iau in calcul spunând ca nu am hotărâre in instanța.
Ce este de făcut?
As dori sa-mi mentionati si articolele din lege.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: DoinaDMM , utilizator 20:15, 26 Martie 2013
In cazul Dvs. divortul a fost constatat de catre notar, in temeiul prev. art. 375 alin 2 Cod Civil. Certificatul de divort emis de catre notar este opozabil tertilor, prev. art. 387 Cod Civil: " (1) Hotărârea judecătorească prin care s-a pronunţat divorţul şi, după caz, certificatul de divorţ prevăzut la art. 375 sunt opozabile faţă de terţi, în condiţiile legii.

(2) Dispoziţiile art. 291, 334 şi 335 sunt aplicabile în mod corespunzător, inclusiv în cazul prevăzut la art. 375."

Prin urmare, consider ca mentiunea notarului privind pensia de intretinere stabilita pentru copil, poate tine loc, cu succes, hotararii judecatoresti. Angajatorul Dvs. fiind obligat sa tina cont de cuantumul acestei pensii alimentare, iar diferenta de pana la 1/2 din venitul net lunar sa fie poprita in contul celor doua popriri, proportional.
Multumesc. Sper sa înțeleagă si dansuri asta.
Nu aveti nevoie de o hot data de instanta, actul notarial constituie titlu executoriu, insa trebuie pus in executare in opinia mea. Ar trebui ca un executor sa va infiinteze poprire pe salariu pt pensie, iar restul sa primeasca diferenta pana la 1/2 din salariu.
Puteti s-o rezolvati si pe calea contestatiei la executare.
Permiteti-mi sa nu fiu de-acord cu opinia Dvs., avand in vedere urmatoarele:
Prevederile art. 375 alin 2 Cod Civil, privesc divortul cu acordul sotilor, cu existenta copiilor minori, DAR doar in conditia in care sotii convin asupra tuturor aspectelor. Prin urmare este un divort "amiabil". Doar sotia ( in acest caz ), putand solicita executarea silita privind pensia de intretinere a copilului minor si doar daca face dovada neachitarii de catre fostul sot a respectivei pensii!

In cazul in care face dovada catre angajator privind achitarea din salariu a respectivului cuantum al pensiei de intretinere a copilului minor, conform certificatului de divort emis in temeiul art. 375 alin 2 Cod Civil si atat timp cat persoana interesata ( fosta sotie ) nu solicita executarea silita privind pensia alimentara, consider ca este suficient pentru angajator si certificatul de divort.
Eventual, pentru viitor, daca exista un cont deschis expres pentru virarea sumelor ce reprezinta pensie alimentara, prin depunerea certificatului de divort, cu mentiunea privind cuantumul stabilit, la angajator, se poate solicita de catre sotul-platitor, angajatorului sa faca, din drepturile salariale, viramentul lunar al acestei pensii alimentare.
Sotii vor fi de acord pt divortul la notar pe toate aspectele, asta nu inseamna ca tatal nu se poate razgandi apoi in ce priveste pensia, in situatia noastra omul ar vrea sa plateasca dar nu mai poate ca are poprire pe1/2 din salariu. De aici ideea ca sotia sa execute silit intelegerea.

Pentru angajator e suficient ca executorul i-a trimis sa-i popreasca1/3 , apoi a venit si celalalt cu pana la 1/2. Mai departe, salariatul face ce vrea cu banii ramasi cat ii plateste de buna voie.
Bineinteles ca ar fi mai comod sa reuseasca pe calea asta , sa mearga cu actele de la notar la angajator si acesta sa socoteasca ca are si pensie de platit. Nu cred c-o va face si e si acoperit in fata oricui.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pentru copii dodi1402 dodi1402 Buna seara. As dori sa stiu cum trebuie sa procedez in cazul in care am divortat prin mediator, pentru a beneficia de pensia alimentara pt. doi copii minori (3 ... (vezi toată discuția)
Divort la notar mary11 mary11 As vrea sa stiu cat dureaza un divort la notar daca sotii sunt de acord si nu au nici o obiectie.Exista si copil in aceasta casatorie si am stabilit totul de ... (vezi toată discuția)
Care sunt efectele desfacerii casatoriei cu privire la relatiile patrimoniale intre soti? marciuc marciuc va rog sa mi spuneti care sunt efectele desfacerii casatoriei cu privire la relatiile patrimonilale intre soti??? (vezi toată discuția)