avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Tatal meu este nascut pe 04.05.1953 si are 41 de ani vechime. As dori sa stiu cand isi poate depunde dosarul de pensionare anticipat si cat este penalizat? Multumesc!!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:06, 27 Martie 2013
Pensie anticipata,sau anticipata partiala la 60 de ani.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 43 de ani,fara stagiu asimilat(armata,cursuri universitare de zi).
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata partiala este de 35 de ani,fara stagiu asimilat.
Penalizarea pentru 5 ani(60)de luni de anticipare este 45%.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
Carp Mircea, utilizator
Cand va depune dosarul pentru pensie anticipata partial va trebuii sa duca adeverinte cu vechimea de la toate locurile de munca sau doar copie dupa cartea de munca?
1. Pentru periaodele de munca pana la 01.01.2011 duce carnetul de munca.

2. Perioadele ulterioare sunt deja inregistrate in baza de date a Casei de Pensii in baza decalaratiilor nominale lunare (D112) depuse de angajatori.

3. Se vor depune numai adeverinte si alte acte doveditoare pentru activitati si sporuri neinregistrate in carnetul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor pensie la 43 de ani de munca vlad george vlad george sint nascut pe12.081952,am fost angajat in munca in anul 1971 luna iulie si lucrez si in prezent. In acest an 2014 luna iulie,fac 43 de ani de munca din care ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala manolegheorghe manolegheorghe Am etatea de 60 ani cu o vechime in munca de 8 ani si 10 luni in grupa II de munca, 32 de ani si 4 luni in conditii normale.(total ani in munca 41+ 2 luni) se ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata Alinanicoleta2907 Alinanicoleta2907 Tatal meu face anul acesta in aprilie 60 de ani. Cand isi poate depune dosarul? Are stagiul de 35 de ani, dar nu stiu daca si acei 8 ani peste. Daca i-ar avea, ... (vezi toată discuția)