Buna ziua.
Un SRL are angajati cu contract de munca, unul dintr ei din luna iulie 2012 era in concediul medical.In luna martie 2013 salariatul a decedat.
Intrebare:
salariatul care a decedat nu beneficiaza de ajutor de deces din bugetul asigurarilor sociale echivalent la un salar mediu pe economie?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
In Legea pensiilor nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza:
-art. 125
al.(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
al.(2) Dovada prevăzută la al.(1) se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.
al.(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).
Pentru anul 2013 ajutorul de deces stabilit prin Legea nr. 6/ 21.02.2013 a bugetului ASS este de 2.223 lei pentru pensionar/ asigurat, respectiv 1.112 lei pentru membru al familiei asiguratului/ pensionarului.
Punerea în aplicare a art.125 din lege se face conform prevederilor din Normelor de aplicare a Legii nr. 263/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr. 257/ 20.03.2011
-art.107 În sistemul public de pensii se acordă ajutor de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.
-art.109.
al.(1) Dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu înscrisuri doveditoare în acest sens, inclusiv cu declaraţie pe propria răspundere a solicitantului ajutorului de deces.
al.(2) Prin excepţie de la alin. (1), în cazul persoanelor prevăzute la art. 108 lit. f), dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin înscrisuri doveditoare în acest sens sau prin declaraţie pe propria răspundere autentificată.
-art.108. În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită unei singure persoane, care dovedeşte cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz:
a) soţul supravieţuitor;
b) copilul;
c) părintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare altă persoană.
Punere în aplicare Art. 125. prin Normă de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul u... din 20/03/2011 :
-art.120. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2) din lege, ajutorul de deces se acordă numai în situaţia în care contribuţiile de asigurări sociale sunt achitate la zi, la data decesului asiguratului.
In contractul colectiv de munca incheiat la nivelul firmei, se nominalizeaza, de regula, din partea firmei, ajutor de inmormantare (in bani si/ sau in alimente, etc.) in cazul decesului salariatului sau a unui membru al familiei salariatului.
conform normelor am inteles ca societatea va achita ajutorul de deces membrului de familie care face dovada suportarii cheltuielilor de inmormantare.
Daca suma care trebuie achitata in luna respectiva de societate ca si contributii sociale este mai mica decat suma ajutorului de deces se va depune la casa de pensii un dosar prin care solicita diferenta.Nu stiu ce acte cuprinde acel dosar.
De la casa de pensii dau niste raspunsuri ca nu intelegi nimic, ba ca s-au schimbat formularele, ba ca nu primeste.
Poate sa ma lamureasca cineva exact ce trebuie depus in afara de declaratia 112 in care se bifeaza la ajutor de deces?
Multumesc
1. Angajatorul plateste ajutorul de deces si apoi il scade din D112.
2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 113
Ajutorul de deces se acorda, dupa caz, pe baza urmatoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original si copie);
c) act de identitate al solicitantului (original si copie);
d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
e) dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);
f) act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia, in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani (original);
g) adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii (original).
Art. 117
(1) In cazul in care sumele cu titlu de contributie de asigurari sociale datorate lunar bugetului de asigurari sociale de stat sunt mai mici decat sumele cu titlu de ajutor de deces, pe care, potrivit legii, angajatorii le achita direct asiguratilor, platitorii depun la casele teritoriale de pensii sau la casele de pensii sectoriale, dupa caz, cerere pentru recuperarea din bugetul asigurarilor sociale de stat a diferentei respective, impreuna cu documentatia justificativa.
(2) Casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale, dupa caz, pe raza carora se afla sediul platitorului, verifica documentatia si dispun plata sumelor datorate din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Art. 118
Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original, in baza caruia se solicita ajutorul de deces, mentiunea "ACHITAT", data, semnatura si stampila.
Ajutor de deces
llavys
Buna ziua .Daca mama mea a decedat ,avem dreptul sa solicitam ajutor de inmormantare ,ea avand doar pensie de invaliditate gr II ?Nu lua ajutor social ,si ... (vezi toată discuția)