Buna ziua. In urma cu o luna am avut un accident de circulatie minor, fara victime ( am fost lovit de o masina). Desi am vrut sa ne intelegem amiabil si sa-i dau asig. RCA el a dorit bani cash sau sa mergem la politie. I-am spus sa astepte sa ma dumiresc daca a avut dreptate, accidentul fiind in Bucuresti, el bucurestean eu de la 400 de KM. Pana la urm a plecat cu copia CI si copia RCA, fara sa incheiem constatul amiabil. Am fost la o sectie de politie sa declar accidentul dar m-au redirectionatul catre Biroul de accidente usoare din Militari, pe care l-am cautat dar nu l-am gasit ( ulterior am vazut pe Net ca este in incinta unei societati comerciale) . Deoarece se apropia ora meciului Steaua-Ajax ( unul din motivul venirii mele in Buc.) am renuntat. A doua zi am plecat la ora 06 la Paris de unde m-am intors peste 4 zile. De atunci am primit 2 invitatii de la politie sa ma prezint la accidente usoare in Buc. cu actele masinii si cu Rca. Ce lege ma obliga sa ma duc 400 de km sa dau explicatii? Nu pot da declaratie la o sectie locala ?
Nu cred ca m-ati inteles. Recunosc ca am gresit, dar nu inteleg de ce nu pot preda permisul la sectia de politie dim mun. nostru impreuna cu o declaratie sau ce mai trebuie. Vroiam sa stiu ce se poate intampla daca nu ma voi duce la Bucuresti. Va multumesc. .......................................................................................Astept in continuare un raspuns pertinent.
indiferent ca veti merge sau nu la B veti primi oricum sanctiunile prevazute de art. 100/3 pentru nedeclararea accidentului in termenul prevazut de art. 79/1/b. acum ramane de vazut cand veti primi aceste sanctiuni.
parerea mea este sa trimiteti un raspuns la convocarile primite de politia din B in care sa explicati motivele ptr care nu ati ajuns sa declarati accidentul.
poate este bine sa evitati motivul cu meciul si sa subliniati ca ati incercat sa declarati accidentul, ca ati fost la o sectie de politie si redirectionat catre serv. accidente usoare din sect.6 dar necunoscand orasul si constrans de imprejurari deoarece a 2 a zi dimineata trebuia sa parasiti Ro (puneti si dovada, un bilet de avion) ati plecat din B fara a finaliza intentia de declarare a accidentului.
mentionati ca ati fost de buna credinta si ati inmanat copia CI si a asigurarii RCA individului care ulterior a declarat accidentul precizand ca acesta nu a vrut sa intocmiti constatarea amiabila.
cel mai probabil veti primi un proces verbal de sanctionare pe care ulterior il puteti contesta in termen de 15 zile de la comunicare prezentand imprejurarile si solicitand transformarea sanctiunii in avertisment. individul bucurestean va fi chemat in calitate de intervenient ptr a declara imprejurarile producerii accidentului si motivele ptr care nu s-a incheiat constatarea amiabila. puteti solicita judecarea in lipsa.
@cyann
Ati dat un raspuns pertinent, in nota obisnuita ! Numai ca o contestare in instanta a pv va duce tocmai la situatia pe care doreste s-o evite, adica drumul de 400km (cu tot ce implica, timp pierdut, cheltuieli, etc) !
Legiuitorul, grijuliu cu banii Statului, s-a gandit la autoritati, nu la cetatean, ca de la autoritati incaseaza taxe si impozite (vorba vine !) si zice asa (legea) : ,,Contestarea unui proces-verbal de contraventie se poate face in termen de 15 zile de cand v-a fost comunicat, la judecatoria de pe raza localitatii unde a fost savarsita contraventia." Se zvonea ca se va schimba situatia si vei putea contesta pv la judecatoria ,,de domiciliu", dar deocamdata nimic, doar zvonuri.
legea este facuta de asa natura incat de multe ori mai mult incurca dar asta este legea, buna sau rea trebuie sa o respecti, culmea este ca mai trebuie si sa le cunoasti pe toate, altfel, vezi Doamne, nu te iarta nimeni daca nu ai cunoscut legea.
evitarea deplasarii ptr contestarea pv-ului se face prin solicitarea judecarii in lipsa si urmarirea derularii cauzei pe portalul instantelor de judecata.
in astfel de cazuri apare insa problema ca nu iti poti sustine personal cauza ptr a avea sorti de izbanda.
exista posibilitatea reprezentarii printr-un avocat dar ajungi in situatia sa platesti mai mult decat dai pe amenda.