Buna ziua!as dori sa ma intorc la serviciu in data de 1.06.2013 si vreau sa stiu daca beneficiez de stimulent de insertie,avand in vede ca cererea de concediu crestere copil a fost facuta incepand cu data de 25.06.2012,când mi-a expirat concediul de sarcină şi lăuzie, şi până la data de 12.04.2014, când copilul meu împlineşte vârsta de 2 ani.Copilul ar avea 1 an si 2 luni,insa de la data cererii si pana la data intoarcerii la serviciu e mai putin de 1 an.Sper sa ma lamuriti,multumesc frumos!
1. Daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani atunci veti beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea dupa ce implineste copilul 1 an.
2. Puteti sa reluati activitatea si inainte sa implineasca copilul 1 an dar veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce va implini cop[ilul 1 an.
3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art.12
...
(6) In cazul in care persoana indreptatita care a solicitat concediul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta realizeaza venituri profesionale inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se va acorda numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.
...
multumesc pt raspuns!eu am optat pt CCC de 2 ani,si nu ma pot intoarce la serviciu decat dupa ce implineste copilul 1 an,de aceea eram nedumerita.dar din ce mi-ati explicat dvs,am inteles ca beneficiez de stimulent.
OUG nr.111/2010 prevede:
Art. 7. -
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR
(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda dupa cum urmeaza:
a) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani; b) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b), daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricand, pe toata perioada
(3) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.»”
Asadar, veti beneficia de stimulentul de insertie daca obtineti venituri supuse impozitului pe venit dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an ... in speta, revenirea la locul de munca sa se faca dupa aceasta data ...