Va rog sa ma ajutati cu mai multe informatii referitor la acest tip de venit, in legatura cu o poprire care mi-a fost pusa pe salariu. Se poate popri acest venit? Exista in legislatie o portita astfel incat sa nu mi se popreasca venitul. Sotul meu nu are venit, am un copil minor si un altul ce urmeaza sa se nasca si nu stiu in ce maniera sa pun problema astfel incat acest venit si indeminizatia de crestere a copilului sa nu imi fie poprita. Se poata sa mi se intrerupa aceasta poprire si sa se reia in momentul in care revin in campul muncii?
De la angajator raspunsul a fost acela ca indemnizatia nu poate fi poprita, insa in ceeace priveste concediul pre si post natal pot mentine in continuare poprirea.
1. - Referitor la indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 20
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu pot fi urmarite silit decat in vederea recuperarii, conform legii, a sumelor incasate necuvenit cu acest titlu .
...
- Asadar asupra indemnizatiei pentru CCC nu se poate face nici o poprire decat pentru sume incasate necuvenit cu acest titlu.
2. Referitor la indemnizatia pentru concediul de maternitate OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate nu face o asemenea precizare ceea ce inseamna ca se pot face popriri in baza prevederilor Codului civil, adica pana la o treime din venit.
1. Codul Civil nu reglementeaza poprirea pe venituri ....
2. Alocatiile de stat, indemnizatiile pentru copii, ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii, diurnele, precum si alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.