Va rog frumos sa-mi spuneti si mie in detaliu cum pot sa-mi calculez cu pixul pe hartie(deci matematic,exact) cat avem de plata(suntem doua persoane intr-un apartament cu doua camere)la APA CALDA, ca sa-i spun personal administratorului cat am exact de plata pe luna la apa calda, nu sa ma insele el.
La apometrul nostru de sub chiuveta din baie am citit azi 00731860-din care ultimele trei cifre sunt de culoare rosie(deci cati metri cubi am consumat?care cifre anume reprezinta metri cubi de apa, ca sa stiu?!
Si cum se face concret calculul, inmultesc -care cifre cu ce?Cu pretul gigacaloriei?!?!Sau cum?
Va multumesc mult.Sanatate!
1-Ca sa va putem eventual ajuta ,este necesar sa precizati consumul aferent lunii anterioare,fata de care sa se faca diferenta
Totodara este necesar sa comunicati indexul de la toti consumatorii respectiv bucatarie si baie
2-Functie de localitate ,valoarea mc apa calda difera
3-Daca administratorul va impune surplus consum,exista possibilitatea sa existe diferente intre factura si total indexi individuali,situatie in care diferenta este repartizata tuturor consumatorilor prin aplicarea uneia dintre cele 4 variante utilizate
Va multumesc pentru raspuns.Dar va rog sa-mi raspundeti la cele de mai jos.
1.Nu mai stiu care e indexul pe luna trecuta, e v-am intrebat in principiu.
2. Nu avem apometre(calda si rece) in bucatarie.DECAT LA BAIE, SUB CHIUVETA.
3. care anume cifre imi arata metri cubi consumati,acelea TREI ROSII, de la sfarsit, DECI DIN DREAPTA?!?!
Sa spunem ca pe luna trecuta indexul a fost "X".In principiu deci, ce din ce se scade si se inmulteste cu ce(cu pretul gigacaloriei,parca,in orasul respectiv-Ploiesti, sa zicem)?!
Deci as dori formula de calcul IN PRINCIPIU.
VA MULTUMESC.
Daca nu aveti apometre la bucatarie, nu puteti fi considerat cu consum contorizat.
Dar de principiu la apometrele pe care le aveti dv. mc intregi reprezinta cifrele pornind de la stanga spre dreapta pana la schimbarea culorii. In exemplul dv. 731 reprezinta mc, iar ceea ce este pe rosu sunt zecimale.
Daca faceti diferenta fata de indexul din luna anterioara, obtineti consumul pe ultima luna.
Pretul apei reci rezulta din factura venita de la furnizor.
Pretul apei calde rezulta din pretul agentului termic din factura de la furnizorul de apa calda la care se adauga pretul aceluiasi mc ca apa rece.
Furnizorul de apa calda inscrie pe factura numai pretul agentului termic care incalzeste apa rece consumata ca apa calda la blocul dv.
Ca exemplu:
- in factura de la furnizorul de AR este consumul de apa rece propriu-zisa si canalizarea aferenta si..... consumul de apa calda, plus canalizare apa calda.
Pentru acestea sa zicem ca rezulta ca pret AR = 6 lei / mc
- in factura de la furnizorul de AC este consumul de agent termic care incalzeste cantitatea de AR de pe factura anterioara consumata ca AC. Pentru acesta rezulta un pret de 8 lei / mc.
Deci pretul AC este de 6 lei/mc (ca apa rece) + 8 lei/mc (agentul care incalzeste 1 mc de AR) = 14 lei / mc de apa calda.
Daca o sa vorbiti numai ”in principiu”, tot asa o sa primiti raspunsuri...
Deci, in principiu, majoritatea apometrelor comercializate in RO pot contoriza o cantitate f. mare de apa, adica 99999,999 mc apa. Daca luam exemplul dat de dvs. contorul din baie indica un consum de 731,860 mc, adica cifrele cu negru indica cantitate metrilor cubi, iar cifrele cu rosu indica, incepand cu prima cifra astfel: sute de litri, zeci de litri si unitati de litru. Dam un exemplu:
- index nou 00731,860 mc;
- index vechi 00720,450 mc;
Faceci scadera celor doua valori si o sa constatati ca ati consumat 11,410 mc apa calda.
Din cate am inteles dvs. aveti pozitionate baia si bucataria ”spate in spate”, adica pe un perete comun, astfel ca nu a fost nevoie de 4 apometre (cate doua de AR si cate doua de AC), ci numai cate unul de fiecare ”apa”, deci s-a facut ceva economie de bani, nemaivorbind ca instalatia este mult simplificata.
Haideti sa vedem daca reusim sa determinam matematic un cost al AR + AC. Vom putea face acest lucru numai daca vom avea mai multe informatii,pe care dvs. nu ni le-ati dat si sigur nu le stiti, dar ”hotul” de administrator le stie, ba le mai si afiseaza pe undeva pe Lista de plata. Le afiseaza pentru cei interesati...
Care ar fi informatiile de care avem nevoie:
- pretul / mc AR + canal;
- pretul / mc AC + canal;
- daca sunt pierderi, care este aceasta valaoare si cum se repartizeaza in parohia Ploiesti, sa zicem;
Aceste informatii le gasiti, cum spuneam pe Lista de plata, dar mai bine ati sta de vorba si cu admin-ul ca poate si el ar dori sa mai informeze oamenii, sa nu se creada ca face afaceri cu apa.
Acum eu as putea sa dau niste exemple de preturi, dar nu cred ca are rost. Aduceti aici informatiile cerute si mai discutam, daca nu va lamuriti.
In alta ordine de idei, problema diferentelor trebuie sa se regaseasca intr-un Regulament propriu al asociatiei dvs., care este diferit de al altor asociatii. Aceste diferente/pierderi se pot repartiza:
- pe nr. de persoane,
- proportional cu consumul;
- pe suprafata utila;
- o combinata a celor trei metode de mai sus.
Nu cred ca sunteti singurul nelamurit din bloc, asa ca mai vorbiti cu cativa vecini si mergeti impreuna la asociatie, ca oamenii sa vorbeasca o singura data...
Daca v-am fost de ajutor, va doresc Succes!