avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumulare pensie militar cu salar functionar public ? E ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumulare pensie militar cu salar functionar public ? E posibil ?

Spuneti-mi, va rog:

Cineva care are pensie militara poate fi angajat ca functionar public (salariat).
Are voie sa cumuleze aceste venituri ?

Pe baza caree legi ?

Daca nu are voie unde se poate face sesizare ?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 31 Ianuarie 2014
Legea nr.329/2009
Art. 18
....
(2) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b) au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de cumul, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Art. 19
(1) In situatia persoanelor care beneficiaza, prin cumul, de pensie/pensii stabilita/stabilite atat in sistemul public cat si/sau in sisteme neintegrate sistemului public de pensii, la determinarea plafonului stabilit la art. 17 alin. (1) se are in vedere venitul cumulat din acestea.
(2) Daca nivelul pensiilor nete cumulate se situeaza sub nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat acesta va putea fi cumulat cu veniturile realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in functie, potrivit legii, in cadrul entitatilor prevazute la art. 17 alin. (1).
(3) In cazul in care nivelul venitului realizat din pensiile nete cumulate este mai mare decat nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, persoana are obligatia de a-si exprima optiunea, in scris, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentului capitol, cu privire la mentinerea in plata a pensiei fata de cuantumul careia, potrivit art. 17, este permis cumulul.
(4) Prevederile alin. (3) se aplica si persoanelor prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b), acestea avand obligatia de a-si exprima optiunea in termen de 15 zile de la data survenirii situatiei de imposibilitate a exercitarii cumulului.

Art. 20
Neindeplinirea obligatiei privind exprimarea optiunii
in termenul prevazut la art. 18 si la art. 19 alin. (3) si (4) constituie cauza de incetare de drept a raporturilor de munca stabilite in baza contractului individual de munca sau a actului de numire in functie, precum si a raporturilor de serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon pensie ionicamirleneanu ionicamirleneanu plafonul maxim al pensiei pentru pensionarii care vor sa munceasca ca bugetari (vezi toată discuția)
Pensionari bucur mihaela bucur mihaela Buna ziua. As vrea si eu sa stiu,daca o persoana, iesita pe drept la pensie,mai are dreptul de a lucra cu ore mai putine . Ce conditii ar trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Pensionat legea 52 acum limita varsta pot lucra cu conventie civila grecudan99 grecudan99 pensionat legea 57/ 1992 a persoanelor cu handicap grad II la limita de varsta in 2001 iar acum am implinit varsta 59 de ani si 11 luni pot lucra cu ... (vezi toată discuția)