avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... GARANTIE RETINUTA DE LA ANGAJAT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

GARANTIE RETINUTA DE LA ANGAJAT

=Buna ziua,

In ultima perioada o prietena de-a mea se confrunta cu urmatoarea problema si nu stiu ce sfat sa ii dau astfel apelez la dvs:
Are un restaurant care abia si-a inceput activitatea.Face angajari,dar angajatii pleaca imediat ce si-au facut analizele medicale pe care le-a suportat firma.In plus , la plecare ''uita'' sa mai aduca uniforma, care nu este tocmai ieftina.Intrebarea mea este: cum as putea acoperi aceasta pierdere? ar fi legal sa retin o garantie: contravaloarea analizelor si a uniformei, iar la plecare (stabileste de ex la 3 luni dupa angajare)sa restituie aceasta garantie? Ce sfat ii dati? multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:40, 28 Martie 2013
Acei angajati au semnat si c.i.m.?
In primul rand, angajatii din HoReCa sunt o categorie total aparte. Acest gen de atitudine este obisnuita, prietena dumneavoastra va trebui sa se inarmeze cu multa rabdare. Si cu un manager care stie sa ii struneasca, pardon, am vrut sa zic "coordoneze", cunoscandu-le mentalitatea.

In al doilea rand, daca se semneaza contract de munca, predarea uniformei trebuie sa se faca pe baza de proces-verbal, cu precizarea valorii uniformei, cu semnatura celui care o da in primire si a angajatului care o primeste.

Prevedeti in ROI si in fisa postului (pe care angajatul o va semna obligatoriu la angajare) foarte clar obligatiile, sarcinile acestuia, precum si sanctiunile in caz de nerespectare. Printre altele, puteti specifica acolo ca uniforma primita la angajare cu proces-verbal trebuie predata la incetarea raporturilor de munca (indiferent de modul in care inceteaza contractul de munca), tot pe baza de proces-verbal. Daca angajatul nu o va face, veti avea dovada furtului. Cateva exemple de acest tip vor descuraja viitorii "colectionari de uniforme." Sunt multi care pleaca si cu cutitele sau alte amintiri, sunt mai sentimentali, probabil.

Pentru ca salariatul sa raspunda patrimonial, prejudiciul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie real, adica determinat pe baza unor analize economice concrete, salariatul nefiind tinut sa raspunda pentru valori pierdute din patrimoniul angajatorului din alte cauze;
- sa fie cert, atat in ceea ce priveste existenta cat si evaluarea sa;
- sa fie cauzat direct angajatorului;
- sa fie material, conditie care rezulta din cuprinsul art. 254 din Codul muncii, unde se prevede expres ca salariatii raspund patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legaturaƒ cu munca lor.

Conditia esentiala pentru a atrage raspunderea contractuala este deci existenta unui contract si valabilitatea acestuia, scopul final fiind repararea unui prejudiciu patrimonial provocat persoanei juridice - angajator, sau lucrurilor apartinand acesteia.

Mai departe, totul trebuie inventariat, trebuie sa existe un responsabil (chiar un gestionar, caruia i se poate retine si garantie, conform legii). Acesta ia in primire inventarul si raspunde pentru el. In momentul in care exista un prejudiciu, el trebie sa poate fi determinat exact ca valoare. Asta nu se poate face decat cu un vraf de hartii, deci cu multa birocratie.

Cat priveste analizele obligatorii la angajare, ele se suporta de angajator, asta e legea. Nu puteti specifica in contract nicio clauza contrara prevederilor legale, ar fi oricum nula si v-ati atrage probleme si mai mari.

Incercati semnarea unui contract cu o clinica de medicina muncii care sa ofere servicii pe baza de abonament. Costurile vor fi mai usor de suportat.

Altfel, v-as spune sa ii puneti pe ei sa plateasca analizele la angajare (ceea ce e ilegal) si sa le retunati banii lunar, in rate, in asa fel incat sa acoperiti costurile in 3-4 luni. Dar, repet, asta e ilegal, nu va pot da un asemenea sfat.

Legea e lege, o cunoastem toti. Ceea ce nu toti cunosc este realitatea de care se lovesc angajatorii, chiar cei cu maxima buna credinta. In acest domeniu exista cea mai mare fluctuatie de personal, oamenii dispar in ceata dupa cateva zile, fara o vorba, fara demisie, fara preaviz. Dar cu tot cu uniforme sau bunuri ale firmei. Cand vorbesti din afara e usor sa indici sec articole de lege care iti spun ca esti obligat sa intorci si obrazul celalalt. Cine are timp si nervi sa faca plangeri fostilor angajati, cand preocuparea e sa platesti salariile si toate darile la stat? Din pacate raporturile de munca sunt o lupta, fiecare se inarmeaza cu ce poate.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Potrivit dispozitiilor HG 355/2007:

Art. 7. - Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Art. 8. - (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, supraveghere speciala si promovarea sanatatii la locul de munca.


Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
da, au semnat cim:(
Va multumesc pentru sfat !!! o zi buna va doresc!!!!

Alte discuții în legătură

Plata analizelor necesare la angajare lucica21 lucica21 buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca angajatorul e obligat la plata analizelor facute de salariati periodic si/sau la angajare in cadrul unei societati de ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate factura servicii medicale pentru angajat georgiapopa georgiapopa In ce masura pot fi deductibile serviciile medicale efectuate la o clinica privata , pentru un angajat, factura fiind emisa pe firma? In contractul de munca al ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii. buna seara! va rog sa ma ajutati cu un sfat ... nelugigi nelugigi Medicina muncii. Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu un sfat de specialitate legat de medicina muncii. Recent sotia si-a schimbat locul de munca, la un nou ... (vezi toată discuția)