avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contorizare caldura in condominiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contorizare caldura in condominiu

Am inteles de pe site-ul www.anrsc.ro ca "Începând cu sezonul de încălzire 2010-2011 repartizarea consumurilor de energie termică în condominiile unde sunt montate repartitoare de costuri se va face conform Normei tehnice aprobate prin Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, publicat în M.O. nr. 501 din 20 iulie 2010.
In scara mea de bloc nu au fost si nu sunt montate repartitoare de costuri pentru caldura, este montat doar contorul de energie termica/gigacalorimetru la intrarea coloanei de caldura in scara de bloc.
Din 19 apartamente identice (cu 2 cam.), 2 sunt debransate (unul cu CT) si 17 bransate la sistemul centralizat de incalzire.
Nu s-a facut evaluarea SETdin scara blocului (Suprafete Echivalente Termic/
SET total=SETrad+SETcol+SETcs+SETsubsol) de catre Asociatie cu furnizorul de agent termic sau alta firma atestata ANRSC, pe motiv de cheltuieli "prea mari" ; oricum, nu avem in casa scarii coloane de incalzire si nici (nu mai sunt cele 2) calorifere, deci SETcs=0.
In aceste conditii, care este temeiul legal prin care se poate stabili cota de energie termica, din Q total inregistrat de gigacalorimetrul scarii de bloc, pe care trebuie s-o achite cele 2 apartamente debransate de la sistemul centralizat de incalzire ?
Cel mai recent răspuns: Tobita , utilizator 08:06, 8 Aprilie 2013
Daca sunt cheltuieli prea mari, incercati la modul empiric sa va calculati un procent rezonabil de costuri pe fiecare suprafata comunaȘ subsol, casa scarii, tevi verticale, astfel ca din total factura scadeti ce v-ati propus, impartiti aceasta suma la 19 si va rezulta o suma egala ce va fir repartizata la toate apartamentele, fie ca are sau nu CT. Cealalta parte a facturii o impartiti egal la apartamentele debransate. Costu incalzirii va fi dat de suma costurilor la incalzire pe suprafetele comune plus tevi verticale + costul incalzirii de la CET pentru cei bransati la sistem.
Cu titlu informativ va spun ca la noi acest calcul empiric (nici la noi nu sunt bani) este de 10% din total factura. Procentul a fost hotarat in blocul respectiv pentru ca numai in acel bloc este aceasta situatie, in celelalte, ramase bransate calcul este facut de o firma de repartitoare si care tot pe-acolo se invarte...
Adica @Adam Grecu vreti sa spuneti ca in blocurile cu repartitoare, spatiile comune si tevile verticale ajung la 10% din factura? Dar ce tevi aveti acolo? Is ca macaroanele de subtiri? :)
Multumesc, am discutat cu Pres. si Admn. de la Asociatie si i-am convins ca, in lipsa evaluarii SET pe categorii - conform HG, Ordin ANRSC etc. si a calcularii de cota proportionala pe fiecare apartament in parte, se adopta de Asociatie procentul de 10% - se va discuta si in prima Ad.generala ca sa-l sa introduca in programul de calcul cheltuieli de intretinere - ca "procedura" privind repartizarea facturii de energie termica la scara mea de bloc si altele identice.
Astfel, din total factura pe Febr.2013 de 4254,17 lei, s-a retras 10%/19 ap.= 22,39 lei/ap. iar restul 90%/17 ap. bransate=225,25 lei/ap. ; prin urmare 1 ap. debransat = 22,39 lei, iar 1 ap. debransat =22,39+225,25=247,64 lei.
Practic, cu exceptia unei scari de bloc unde a fost un "litigiu" intre proprietari si s-a facut pe cheltuiala lor (cca. 700 lei!) evaluarea SET la "farmacie", nicaieri nu am aflat sa se fi facut acesta evaluare, cel putin dupa 01.Ianuarie.2011 !
"Razboiul" continua - unii din cei bransati vor ca cei cu CT sa plateasca "mai multa" caldura care ar veni de la ei prin pereti (sic!) si tevi comune, dar nu vor sa plateasca evaluarea SET ceruta de cei cu CT sa se stie corect tehnic care-i situatia ! cei cu CT solicita eliminarea acelor tevi din proprietatea lor si care nu le folosesc, sau achitarea unei "chirii" pentru acceptul lor si cota parte la reparatia daunelor produse in apartament in cazul unei avarii pe aceste coloane interioare - ceea ce si eu consider ca sunt conditii indreptatite legal! - sau, prin "conventie", renunta la aceste "pretentii" dar in schimb, sa nu plateasca cota parte de caldura etc. etc.
Romanie, plai de vis ...
A scoate tevile verticale din apartamente pentru ca nu mai ai nevoie de ele este ilegal deoarece aceste tevi fac parte din proprietatea comuna. Nu sunt numai tevile proprietarului de apartament, ci acolo fiecare proprietar de pe scara are o cota-parte indiviza.
Proprietatea comuna este indivizibila (nu poate face obiectul unui proces de iesire din indiviziune) este fortata si perpetua.
Nici a plati chirie pe o proprietate care este si a lor nu este in regula.

Atunci cand un proprietar renunta la folosinta proprietatii comune nu renunta sau mai bine zis nu poate renunta si la partea lui din proprietatea comuna si, prin urmare, trebuie sa plateasca costurile pentru intretinerea acestei proprietati comune, dar si costurile beneficiului de pe urma acesteia, nicicum sa ceara o chirie .
Iata ce spune HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii 230/2007 in acest sens:
Art.32
..............
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Pentru dv., ca posesor de CT, este foarte bine daca restul proprietarilor conectati nu vor inventarul instalatiei de incalzire. Platiti cu mult mai putin decat v-ar reveni in mod normal.
Ca sa va dau un exemplu din Bucuresti la un bloc de garsoniere, caldura la comun + caldura pentru tevile verticale (2 coloane a cate doua tevi) este in jurul valorii de 50 lei.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2013
elga50, moderator
Ca sa raspund la intrebarea cat de subtiri sunt tevile verticale in blocurile noastre, am sa va spun inca o data - pentru ca am mai vorbit si cu alta ocazie, dar nu este obligatoriu sa tinem minte tot ce se spune in forum, ca inca cu cativa ani in urma - adica cam de cand a izbucnit razboiul dintre ”bogati” si ”saraci” (citeste cei cu CT si cei bransati la CET), ne-am hotarat sa izolam cu cochilii de vata minerala toate conductele de pe spatiile comune (in marea lor majoritate subsoluri, dar si pe alte spatii, gen uscatoare, ghene de gunoi). Conductele astfel izolate le-am infasurat ca sa zic asa cu carton bituminat sau cu niste folii din plastic pe care le-am legat din loc in loc cu niste sarma. Am beneficiat si de experienta unor oameni care au mai lucrat cu asa ceva. Bun, in aceste conditii, am comunicat firmei de repartitoare situatia privind inventarul tevilor si a SET-urilor de pe suprafata comuna, accetuand pe faptul ca acestea sunt izolate cu un strat de vata minerala si carton bituminat cu grosimea de peste 50 mm. Din start, inginerul care se ocupa de aceste aspecte ne-a comunicat ca aceste masuri vor avea o importanta deosebita in ceea ce priveste reducerea pierderilor de caldura, fapt apoi dovedit de sumele destul de mici repartizate de-altfel tuturor proprietarilor, pe spatiile comune mai tarziu, in iarna, pe situatia repartizarilor. Asta e, nu ca tevile noastre verticale ar fi prea subtiri...
Incercati pentru sezonul urmator sa faceti la fel si o sa observati aceasta reducere a pierderilor de caldura si implicit a costurilor cu incalzirea spatiilor comune. Cine este mai apropiat de aceste firme care calculeaza repartizarile de caldura prin repartitoare, poate sa roage pe cei de-acolo sa faca o simulare in programul de calcul, cu si fara izolare a conductelor de pe spatiile comune. Izolarea introdusa in algoritmul de calcul sa fie de o grosime mai mare de 50 mm...
.......................
Apoi, din ce spunea mai sus @Tobita, eu zic ca 22,39 lei, cost al incalzirii pe suprafetele comune, este un cost rezonabil. Nu stiu cum ar fi in conditiile unei luni mai friguroase. Apoi aici mai intervine si prtul local pe Gcal. Retineti ca daca in BU pretul este cam 170 lei/Gcl, la noi in Iasi este de 265 lei/Gcl si ma refer la costul cu care lucreaza asociatia, nu la costul de productie. Din cate stiu sunt orase unde acest cost este si mai ridicat, asa ca izolarea conductelor de distributie trebuie sa fie in atentia tuturor asociatiilor de proprietari.
Pe de alta parte, sa stiti ca inventarierea SET-urilor nu este o operatiune chiar asa de grea. Practic se lucreaza cu ruleta, niste tabele care au valorile SET pentru fiecare tip de teava (ma refer la diametru) si eventual un calculator de buzunar. Sigur, daca doriti sa mergeti si mai departe, se poate calcula si fiecare calorifer in parte - si aici sunt tabele si acte normative (STAS-uri), astfel ca se pot face determinari intre SET-ul util (cele ale corpurilor de incalzire) si SET-ul tevilor de pe suprafetele utile, ceea ce aduce un plus de informatie la luarea unei hotarari privind procentul de repartizare despre care s-a vorbit mai sus.

Alte discuții în legătură

Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Mai trebuie platita caldura la comun dupa debransare? alina_25 alina_25 O cunostiinta are centrala de apartament in un bloc de 20 apartamente in care 10 apartamente au centrala iar celalalte 10 nu au sunt respectiv ... (vezi toată discuția)
Tevile ce traverseaza apartamentele Zanaapelor Zanaapelor Tevile care traverseaza apartamentele celor ce nu mai sunt racordati la incalzirea centrala, nu incalca dreptul de proprietate? Este constitutional sa impui, ... (vezi toată discuția)