avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Punctul 160 din ordinul 50/1990
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Punctul 160 din ordinul 50/1990

Buna ziua.

Ce prevede punctul 160 din Ordinul 50/1990? Nu gasesc nicaieri acest punct. in resursele disponibile online, am gasit informatii doar despre putin peste primele 130 de puncte. Tatalui meu i-a fost fost trecuta grupa a doua de munca in carnetul de munca, cu punctul 160 din ord. 50/90, dar dupa Comisia de solutionare a contestatiilor a raspuns ca nu poate primi grupa deoarece firma la care a lucrat nu are ca obiect de activitate zidaria... si acum as vrea sa aflu daca e de vina cel de la resurse umane de la fima la care a lucrat sau cei de la CNPAS.
De asemenea, daca cel de la resurse umane a gresit incadrarea, se poate modifica inscrisul in carnetul de munca?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 21 August 2020
grupa a II-a de munca anexa 2 pct. 160 se refera la " personalul de la locurile de munca sau activitatiile cu conditii de munca nocive, grele sau periculoase, cu temperaturi scazute sau ridicate, in mediu cu pulberi diverse, umiditate, zgomot, trepidatii, gaze toxice, radiatii, vapori de lacuri sau vopsele, in intreprinderile din industria materialelor de constructii(hale sau poligoane de prefabricate din beton si beton celular, linii tehnologice de fabricare a ipsosului, gipsului, produselor ceramice, agrocalcarului si dolomitei, materialelor de zidarie, dalelor mozaicate, ateliere de tamplarie-modelarie-chituire, executarea de carcase si confectii metalice precum si activitatea manuala de incarcari-descarcari si manipularea materiilor prime, semifabricatelor produselor finite si combustibililor.
Numai printr-o actiune in instanta se mai poate face rectificari in carnetul de munca ....Tatal dvs poate ataca in instanta decizia Comisiei de solutionare a contestatiilor.
Tind sa cred ca responsabilul cu resursele umane de la fabrica respectiva a gresit incadrarea, deoarece tatal meu, conform fisei postului eliberata de fabrica, a lucrat pe post de lacatus mecanic hidraulist. La ce punct din ordin se incadreaza? Iar daca incadrarea a fost gresita, atunci nu trebuie facute modificari in carnetul de munca de catre persoana care a facut gresit inscrisul?
Incadrarea in grupe de munca conform prevederilor Ord. nr. 50/ 1990 completat cu avizele ulterioare in 31 august 1994 se mentioneaza:
-art.5 Existenta conditiilor deosebite la locurile de munca cu noxe, trebuie sa rezulte din determinarile de noxe efectuate de organele MS sau de laboratoarele de specialitate proprii, ale unitatilor. Aceste determinari trebuie confirmate de inspectorii de stat teritoriali pentru protectie muncii care, in urma efectuarii analizei, constata ca s-au aplicat toate masurile posibile de normalizare a conditiilor si ca toate instalatiile de protectie a muncii, functioneaza normal. ......
-art.6 Nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupa I si Ii de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile deosebite de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infecare, etc.).

Conform acestor precizari, firmele aveau obligatia sa incadreze locurile de munca/ posturile de lucru, meseriile, activitatile, etc. din firma respectiva, in anexa 1 (grupa I de munca) sau anexa 2 (grupa a II-a de munca), nominalizand punctul respectiv din anexa.
In baza acestor incadrari, se facea apoi nominalizarea lucratorilor care beneficiaza de incadrarea respectiva.
La firma trebuie sa existe aceste 2 documente, in baza carora s-a facut mentiunea din carnetul de munca al tatalui dvs. In spatele acestor documente trebuie sa fi fost atasate buletinele de determinare a conditiilor de munca, pentru perioada martie 1990 - 01.04.2001.
Fiind incadrat in cartea de munca ca lacatus mecanic hidraulist, tatal dvs. putea fi nominalizat pentru perioada lucrata inainte de 01.04.2001, la pct.160 din anexa 2, dar numai in conditiile mentionate la art.6
Solicitati in scris firmei, copii certificate de autenticitate, dupa cele 2 documente de care am amintit mai sus. Daca in aceste documente, tatal dvs. figureaza incadrat asa cum se mentioneaza in carnetul de munca, Comisia de contestatii a procedat corect din punctul sau de vedere si va trebui sa apelati la instanta de judecata, pentru ca tatal dvs. sa beneficieze de acest drept.

Ulterior datei de 01.04.2001 pana la data aplicarii (01.01.2011) Legii nr. 263/ 2010 - legea pensiilor publice, incadrarea in grupe de munca s-a facut cu respectarea H.G nr. 261/ 22.02.2001, cu modificarile si completarile ulterioare - metodologia de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, respectiv a H.G nr. 1025/ 28.08.2003, cu modificarile si completarile ulterioare - metodologia si criteriile de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale, respectiv Legea nr. 226/ 07.06.2006 - incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale si Ordinul MMSSF nr. 572/ 24.07.2006 - Normele tehnice de aplicare a prevederilor Legii nr. 226/ 07.06.2006.

Daca ajungeti in instanta, solicitati efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii.

Nu este exclusa posibilitatea ca firma sa fi gresit cand a emis adeverinta pentru tatal dvs.
Buna ziua.

Va multumesc pentru raspuns.

Din pacate am ratat termenul legal de atac in instanta a deciziei Comisiei Centrale.

Ulterior depunerii contestatiei, tatal meu a intrat in posesia unei decizii a DGMPS, Directia de Asigurari Sociale, din 1999, care, in baza buletinelor emise de Inspectoratul de politie sanitara, a celui pentru protectia Muncii si a contractului colectiv de munca, arata ca exista cadrul legal de incadrare in gr. a II-a a persoalului cu activitate in noxe, certificand incadrarea in pct. 160 din ord. 50/1990.
Dupa ce a primit aceasta decizie, conducerea unitatii a procedat la completarea contractului colectiv de munca, printr-o decizie prin care nomnalizeaza salariatii incadrati in grupa a II-a, printre care se numara si tatal meu. El a intrat in posesia acestor documente printr-un noroc, daca ii pot spune asa, deoarece conducerea firmei nu a eliberat aceste documente decat dupa ce un alt fost angajat a primit o decizie definitiva si irevocabila a tribunalului prin care firma era obligata sa ii dea aceste documente. Ca sa scape de eventuale noi procese, au dat aceste documente tuturor celor care au aflat de ele si le-au cerut. Obtinand si o adeverinta care tine loc de fisa postului, tatal meu a depus un nou dosar de pensie. Speram sa primim un raspuns favorabil de data asta. Daca va fi negativ, vom intra iar in circul cu comisia centrala iar termenul de raspuns este foarte mare. Daca se depaseste termenul de 45 de zile, ne putem adresa instantei?
Intre timp, am depus o cerere de incadrare in grupa la Casa Nationala de Pensii, cu toate documentele obtinute pana acum si voi merge si in audienta la presedinta.
Am dat aceste detalii in speranta ca poate vor fi de folos si altora care se lupta cu sistemul.

Alte discuții în legătură

Respingere dosar pensionare strelitia strelitia Buna ziua ! Socrul meu a lucrat cu ani in urma la MASINI UNELTE BACAU INTRE anii 1976 - 1993 in functia de lacatus a mers pentru o adeverinta din care sa ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 50/1990 grupa 2 de munca amy1890 amy1890 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa gasesc grupa de munca corecta a mamei mele care a lucrat la MASE PLASTICE la fostele IPP-uri mai multi ani. Asi dori sa-mi ... (vezi toată discuția)
Ord.50/1990 ,pct.3 anexa 2, pct. 160; 100% Păduraru David Păduraru David Bună tatăl meu a depus un dosar pentru pensionare și i sa spus că un document nu este valabil lucrând ca electrician in grupa a 2 a ORD.50/1990 ,pct.3 ... (vezi toată discuția)