Buna ziua!As dori sa stiu ce pot face in cazul in care mi-am depus demisia si angajatorul pur si simplu nu vrea sa o accepte,ce pot face?Eu am depus cererea de aproximativ o saptamana si ar fii trebuit sa-mi incep inca de atunci preavizul.El totusi vrea sa raman si sa imi incep preavizul cand doreste el,insa eu nu pot ramane pana in acel moment,fapt pt care ma ameninta ca ma da in judecata daca plec fara a-mi efectua preavizul.Este posibil sa se intample ascest lucru?
1.- In cazul demisiei nu se face cerere ci o notificare prin care il anuntati pe angajator ca demisionati (art.81 din Codul muncii).
- Demisia nu se aproba de amgajator ci acesta ia act de decizia dvs. de a demisiona si intocmeste decizia de incetarea a raprturilor de munca cu dvs.
2. Dar dvs. sunteti obligat sa efectuati perioada de preaviz prevazuta si in contractul individual de munca al dvs.
3. Din Codul muncii:
Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
4. Model de notificare demisie:
Catre,
S.C. ___________
Domnule Administrator,
Subsemnatul(a) ______angajat(a) in functia/meseria ________la ____ , prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 81 (x) din Codul muncii.
Perioada de preaviz de ____ zile lucratoare (prevazuta in contractual individual de munca) va decurge da la data prezentei pana la data de ____ , iar cu data de ______ inceteaza activitatea mea la S.C. ____.
Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!
Preavizul incepe sa curga de la data notificarii de catre dvs a incetarii c.i.m. prin demisie ... astfel la sfarsitul perioadei de preaviz, c.i.m. va inceta.
Aveti o dovada a depunerii cererii de demisie la angajator?
da,am dovada.eu in demisie am specificat faptul ca imi inchiei activitatea fara a face preavizul,prin acordul partilor printr-un anume articol care specifica acest lucru.asa am fost sfatuita de catre cineva.
Demisia nu poate fi cu acordul partilor ... demisie este o modalitate de incetare a c.i.m. si este reglementata de art.81 C.mun. postat mai sus de colegul meu @ tudorvaleriu, iar incetarea c.i.m. cu acordul partilor este reglementata de art.55 lit.b C.mun.
Daca aveti dovada ca ati depus la angajtor cerere de demisie , atunci incepnad cu urmatoarea zi incepe sa curga termenul de preaviz prevazut in c.i.m.
M-am exprimat eu gresit.Era vorba despre preaviz.Sa nu il efectuez,prin acordul partilor.Eu am specificat acest lucru printr-un articol sau ceva de acest gen(demisia a fost facuta de cineva care a vrut sa ma ajute,eu avand in momentul de fata probleme de sanatate).Eu cel mai mult mi-as dori sa stiu daca ar putea sa isi duca la indeplinire amenintarea de a ma da in judeacata daca nu imi termin preavizul.